För att belysa sjukdomen och sprida kunskap om osteoporos har ROP – Riksföreningen Osteoporotiker – tillsammans med Landstinget i Jönköpings län arrangerat och genomfört Livscaféer i de tre länsdelarna .
I den välbesökta cafeträffen i Värnamo föreläste överläkare Lena Lindberg, om osteoporos som riskfaktor och frakturen som sjukdomen. Sverige har flest benbrott på grund av benskörhet i hela världen och konsekvenserna av frakturerna är omfattande.
Det konstateras att socialstyrelsens i de konkreta nationella riktlinjerna från 2012 tydligt markerat att osteoporosbehandling är att anse som etablerad sjukvård. Personer med osteoporos ska identifieras och diagnostiseras korrekt och kunna erbjudas adekvat och jämlik vård.
De enskilda patienternas lidande, och samhällets kostnader för frakturbehandling idag är inte acceptabla. Det finns enkla metoder att identifiera patienter med osteoporos och det finns kostnadseffektiva behandlingsalternativ. Förhoppningsvis kommer ökad samverkan och kunskap inom vården att medverka till att fler patienter får den behandling de har rätt till.
Från Landstingets Folkhälsoenhet påtalas att det finns livsstilsfaktorer som påverkar sjukdomsutvecklingen och vår hälsa.
Det gavs råd och tips om de faktorer vi själva kan påverka. Exempelvis ökar rökning risken för benskörhet
liksom missbruk av alkohol.
En balanserad kost rik på D-vitamin och kalcium bidrar till att bygga upp skelettet.
Träning under 150 minuter i veckan hjälper till att stärka såväl muskler och ben som till att bättra på balansen. Vi fick gemensamt träna och ta del av praktiserbara övningar som påtagligt förbättrar styrka och balans och kräver minimal utrustning.
Det konstateras och summeras att ökad kunskap ger möjlighet att påverka sin och andras situation och att Osteoporos ska förebyggas!
Från Riksföreningen ROP finns förhoppning om att i en nära framtid kunna etablera en länsförening i Jönköpings län för att sprida information och kunskap om betydelsen av diagnostik och behandling hos vårdgivare och vårdtagare:
att andelen personer som får behandling för osteoporos ska bli mångdubbelt fler,
att det i länet ska finnas välfungerande frakturkedjor med tydlig organisation
att länet har tillgång till osteoporos-skolor i samtliga länsdelar.
Det finns ljusning i sikte.
Text: Margareta Lindahl
Foto: Ragnhild Sjöholm