Alkotestapparater införs nu på alla ambulansstationer i Jönköpings län. För att få påbörja ett arbetspass måste ambulanspersonalen först göra en alkotest.
Ambulanssjukvårdare Anders Andersson och alla hans arbetskamrater blåser i alkotestapparaten inför varje arbetspass.
– Vi vill vara ett föredöme, hålla hög standard och visa medborgarna att ambulanspersonalen inte är påverkad av alkohol när de kör ambulanserna, säger Terje Blomstrand, verksamhetschef för akutkliniken inklusive ambulansverksamheten i Värnamo sjukvårdsområde.
I Jönköpings län installerades alkotestapparater på ambulansstationerna i Gislaved, Jönköping och Värnamo under september och oktober 2013. De fem ambulansstationerna på Höglandet kommer att få alkotestapparater inom kort. Liknande apparater finns på många andra ambulansstationer i landet.
Terje Blomstrand poängterar att alkotesterna inte införs i länet på grund av misstänksamhet eller på förekommen anledning. Han tycker i stället att det är ett anständighetskrav att Landstinget som arbetsgivare kan stå för att ambulanspersonalen som kör fordon i hög fart inte är påverkad av alkohol.
Så här går alkotesterna till
Rent konkret går alkoholtesterna till så här: På varje ambulansstation finns en väggmonterad alkotestapparat. I början av ett arbetspass loggar den anställde in med en personlig kod, sätter fast sitt personliga munstycke på apparaten och blåser i munstycket. Alla resultat loggas och rapporteras månadsvis till cheferna. Samma promillegränser gäller för ambulanspersonalen som när polisen gör nykterhetskontroller bland allmänheten.
Blåser rött = tas ur tjänst
Om någon i ambulanspersonalen ”blåser rött”, det vill säga överskrider promillegränsen, skickas genast ett automatiskt sms till chefen. Han eller hon ringer då till ambulansstationen och den som har överskridit promillegränsen tas ur tjänst omedelbart. Detta har dock inte inträffat någon gång sedan alkotesterna infördes i länet.
Helena Östblom, vårdenhetschef för ambulansstationerna i Värnamo och Gislaved, ser bara fördelar med testerna.
– Vi arbetar mycket med trygghet i ambulanserna, och alkotestapparaterna är ett led i vårt säkerhetstänkande. Patienterna som vi transporterar är utlämnade åt ambulanspersonalen, och de är i sin tur utlämnade åt varandra. Med hjälp av alkotesterna vet alla alltid att ambulanspersonalen är opåverkad av alkohol. Det ökar tryggheten, säger Helena Östblom.
Anders Andersson, ambulanssjukvårdare i Värnamo, tycker att det är bra att alkotesterna har införts.
– Detta är en alldeles självklar grej. Givetvis måste vi vara skärpta när vi är ute och kör, säger Anders Andersson.
Ambulanssjukvårdare Anders Andersson och alla hans arbetskamrater blåser i alkotestapparaten inför varje arbetspass. Foto: Helena Dovier