Vid mötet med SPF i Bor-Rydaholm fick åhörarna lyssna och se på bilder till doktor Lars Wangmos föredrag om ”Det gåtfulla livet”.
Lars Wangmo förklarar med hjälp av modeller
på ett lättfattligt sätt hur han reparerar benstommen.
Vår kropp åldras och delar byts med varierande tidsrymd. Till exempel som med vita och röda blodkroppar, där miljontals av dem byts varje sekund. Hudceller byts ungefär varje vecka, organ som lever efter cirka ett år, benvävnad kan det dröja upp till 10 år och ben förnyas efter cirka 15 år. Vetenskapen har funnit att hjärnceller inte byts. Sannolikt finns det anledning att så inte sker.
Benets åldrande börjar redan i 20-årsåldern och den skörhet som föranleder höft- och benfrakturer på äldre dagar kan förebyggas med rätt kost, promenader och belastning. Efter en operation ser man till att patienten kommer upp dagen efter för att röra på sig och försöka stödja på foten. Denna belastning är den bästa metoden för ett snabbare kunna gå utan hjälpmedel. Lars berättade något om morgondagens ortopedi med stamcellsforskning och nya material för proteser. För sitt intressanta föredrag avtackades Lars med livliga applåder och Malte Jönsson överlämnade en blombukett med förvissning att kliniken i Värnamo, som nu är en bland de tio bästa i landet, ska bli än bättre.
Travresa till Halmstad var en av de punkter, som 70-talet medlemmar i SPF Bor-Rydaholm fick ta del av vid aprilmötet på Ansgarsgården i Bor. Bengt Jonsson rapporterade från KPR:s möte om ”Lagen om valfrihet” och vad den innebär för vårdtagaren. Resekommittén redogjorde för kommande resor och utflykter. Om föreningens hemsida berättade Herbert Johansson och om det stora intresse det finns för datakurser. Det pågår kurser i Rydaholm och Horda och fler kurser planeras, bland annat i Bor.
Rune Johansson I tried several times and I couldn’t does a lg 306g phone have a location tracker upload any file through this method, a problem I hope will be fixed in the next update