Hörle är inget undantag, där finns minst fem olika dödsfällor, inom bara några hundra kvadratmeter.
Flera av dödsfällorna är uppenbara, men flera av fällorna i Hörle är mer eller mindre dolda, men långt ifrån ofarliga.
Värnamo.nu har kartlagt dessa och kommer fråga ansvariga politiker vad de kan göra åt saken.
Finns det farliga saker där du bor, hör av dig till Värnamo.nu så sätter vi strålkastaren på problemet.
I Hörle bor det bara några hundra personer, varav en del barnfamiljer.
Ett orosmoment under alla år har varit den gamla E4:an. Andra mindre orter har vägbulor och andra farthinder. I Hörle saknas detta och trots ny genomfartsled i Värnamo, ut till E:4:an så passerar det dagligen en stor mängd tung trafik genom samhället.
De flesta kör lagligt, men ibland kommer det både lastbilar och personbilar som helt glömt bort att det är 50 som gäller.
En annan företeelse som lätt kan klassas som dödsfälla är järnvägen. Tidigare stannade Krösatågen, eller åtminstone bromsade ner till 50 när de passerade samhället. Sedan renoverades järnvägslinjen och tågstoppet i Hörle togs bort. Resultatet blev att Krösatågen och annan tågtrafik nu passerar genom genom samhället i 90 kilometer i timmen. Inga staket eller liknande har satts upp för att skydda de omkringboende. Genom samhället rinner en annan presumtiv dödsfälla. Lagan rinner bara några meter från hyreshus där det bor barnfamiljer. Ett staket skulle lätt kunna förhindra att ett barn kommer ner i den kalla ån och drunknar. En annan företeelse just i Hörle är att det mitt i samhället finns ett antal mycket stora träd som håller på att välta. En spännande miljö för barn att leka i, men väldigt farlig. Träden skadades i samband med stormen Gudrun. Flera av dessa står kvar i 45 graders vinkel, enbart för att de har stöd från andra träd. Den dagen de faller bör ingen vara i närheten. I anslutning till järnvägen finns så den sista dödsfällan. Ett område om några hundra kvadratmeter innehåller ett antal brunnar. Flera av brunnslocken är så trasiga att de bara hänger ihop i armeringsjärnet. När snön eller gräset sedan döljer brunnslocken så är det väldigt enkelt att falla igenom och hamna i brunnen.
Peter Magnusson