Totalt handlar det om miljontals kronor som kommunerna får betala till landstinget.
Bakom utgifterna finns kommunernas oförmåga att ta hem och placera medicinskt färdigbehandlade patienter, i de flesta fall äldre människor.
– När vi har färdigbehandlat patienterna så kontaktar vi kommunerna som då har fem dagar på sig att göra en vårdplanering och ta hem patienterna.
– Från sjätte dygnet kostar varje patient kommunerna över 4 000 kronor som de får betala till landstinget, säger sjukhusdirektören i Värnamo, Rolf Östlund.
Som exempel nämner han förra veckan, då antalet färdigbehandlade patienter på Medicinavdelningarna A och B varierade mellan 18 och 26 stycken.
Ett antal som mycket väl motsvarar en hel vårdavdelning på sjukhuset.
Om Värnamo och Vaggeryd är dåliga när det gäller vårplanering och placering av äldre så finns det andra kommuner som är betydligt bättre.
– Gislaveds kommun betalade inte en enda krona för medicinskt färdigbehandlade patienter, konstaterar Rolf Östlund.
Patienterna som nu inte kommer hem i tid påverkar verksamheten på sjukhuset.
Dels tar de upp viktiga platser som annars skulle gå till akutpatienter och dels skapar det en hel del merarbete för personalen.
Lösningen för att frigöra platser på medicinavdelningarna som blockeras av medicinsk färdigbehandlade, är att flytta runt dessa patienter till andra avdelningar. Satelitpatienter, som sjukhusdirektören kallar dem, behandlas då av personal från andra avdelningar som i sin tur får sängplatser blockerade.
Det hela kan liknas vid en stor dominoeffekt.
Karin Johansson som är vårdenhetschef på Medicin avdelning A och Cristina Andersson som är vårdutvecklare berättar om vilka problem som uppstår när patienter lämnas kvar.
– Först måste vi förklara för patienterna varför de måste flytta till en annan avdelning.
– Sedan måste vi förklara samma sak för de anhöriga och det är ofta svårare att få dessa att förstå varför patienterna måste flyttas, säger Karin Johansson.
Till detta så kommer en hel del administrativt arbete, den nya vårdavdelningen måste exempelvis få en dokumentation över vilken behandling patienterna fått. – Sedan ska detta ofta ske i ett stressat läge, när akutfall är på väg in, det gör situationen mycket stressande för personalen, säger Christina Andersson.
Jag undrar i alla fall om det inte hade varit bra att ha kvar Tallunden för demensboende och behållt de andra platserna på Furugården.
Synd att jag inte hann läsa detta innan att jag var nere på Församlingshemmet och lyssnade på äldredebatten. Jag fick svar på att det kostat multum men att det var tillfälligt. Det tror jag inte riktigt på. Vi blir äldre och det måste väl vara positivt när man är frisk! Jag är i alla fall tacksam. Jag har inte någon anhörig som talar för mig mot överheten! Jag förstår att många är oroliga!
Besökte församlingshemmet och fick del av information om äldrevården inom Värnamo kommun, vilken lämnades av bl à nämndens ordförande Arnold Carlzon. Denne inledde med att åberopa sin gamla mamma och hennes upplevelse av äldrevården, som en värld av bästa världar. Tyckte inte att denna liknelse var relevant i sammanhanget. Detta argument och liknelse brukar ofta användas av äldreministern Maria Larsson, som i de flesta debatter framhåller hur bra hennes anhöriga har det på sina äldreboende. Jag tror inte de är representativa för flertalet. Misstänker nämligen, att ingen biståndshandläggare argumenterar med eller avvisar Arnolds och Marias begäran om föräldrarnas behov med tanke på Deras roller inom äldrevården.
Vidare klargjorde Arnold vid fråga att det inte handlade om några större kostnader för kommunen i de fall , där sjukhuset bedömde den äldre patienten färdigbehandlad och således skulle flyttas över till särskilt boende. Detta svar gick stick i stäv mot de uppgifter som framkom i Värnamo.Nu artikel . Jag anser att det för politikernas trovärdighet är av yttersta vikt att från början hålla sig till sanningen och redovisa fakta. Mörkning av fakta är förödande och leder till misstänksamhet.
Egon Hallberg tycks inte ha lyssnat på vad jag faktiskt sa, alternativt väljer EH att medvetet förvränga det jag sa!
Självklart behandlas alla lika, utifrån vars och ens behov, inom omsorgens verksamhet! EHs misstanke om särbehandling är helt taget ur luften!
Vid svar på direkt fråga från publiken i Församlingshemmet svarade jag att kostnaden för s.k. färdigbehandlande patienterna var 1,6 mnkr för år 2013. Att det skulle vara en liten kostnad har jag aldrig påstått! Självklart är 1,6 mnkr mycket pengar, och målsättningen är att vi inte skall ha några personer som ligger kvar på sjukhuset längre tid än den tid det tar att göra eventuella förberedelser i hemmet som är nödvändiga för en bra och trygg omsorg i hemmet!
När en patient är klar på sjukhuset har kommunen 5 dagar på sig att ta emot patienten i hemmet eller annat boende, beroende på behovet. Planeringen för ”hemtagningen” påbörjas så snart kommunen känner till personen. När planeringen tar längre tid än 5 dagar måste kommunen betala för de dagar som personen är kvar på sjukhuset. De antal som talas om i artikeln ovan, innefattar BÅDE de som ryms INOM 5-dagarsgränsen och de som tvingas ligga kvar mer än 5 dagar. Som sagt, målsättningen är så snabb hemgång som möjligt, för individens egen skull!
Som anhörig så är det inget trevligt att se hur dom bollar med dom äldre det skapar stor oro hos både patient och anhöriga , prata man med komunens biståndshandläggare så känns det som om dom prata om en vara och alla pengar dom kostar och jag tror att dom glömmer bort att det är en äldre människa det handlar om som betalat skatt hela sitt liv och jag anser att dom ska ha ett värdigt liv på äldre dagar och inte bollas runt som saker