I dag får Tallberga Köpcentrum, 13 kilometer utanför Bredaryd, besök av kristdemokratiska riksdagsledamöterna, Irene Oskarsson och Lars Gustavsson. De är där för att diskutera hur servicenäringen kan stärkas.
I ett pressmeddelande säger man följande:
– För en levande landsbygd krävs god tillgång på service från samhället och näringsliv. Vi säger nej till mackdöd och ja till servicecentra! Vi emotser en bred alliansöverenskommelse för en permanentering av de många dispenserna från pumplagen som utfärdats. Dispenserna är det enda som håller många mackar ovanför ytan. För att stärka landsbygden vill vi också att det i varje kommun ska finnas minst ett servicecenter där man kan få både kommunal och statlig service.
Det säger Irene Oskarsson och Lars Gustafsson, kristdemokratiska riksdagsledamöter, som i dag besöker Tallberga Köpcentrum söder om Bredaryd för att diskutera hur servicenäringen på landsbygden kan stärkas.
– Det måste finnas mackar, mataffärer, apotek och postkontor på landsbygden, för att nämna något av det mest självklara.
– Det är också mycket angeläget med bra villkor för privatbilismen i hela landet. Tyvärr har den tidigare s-regeringens politik påskyndat nedläggningen av bensinstationer på landsbygden genom införandet av en inte helt genomtänkt pumplag. Förutom pumplagen, minskade försäljningsvolymer och lägre lönsamhet, bidrar också tuffa saneringskrav till mackdöden på landsbygden. Kristdemokraterna anser att reglerna för marksanering för bensinstationer måste ändras så att de inte försvårar överlevnaden för små bensinstationer på landsbygden. Ansvaret för att finansiera saneringen bör i första hand ligga på de stora oljebolagen
– Allt fler människor på landsbygden upplever att deras sista affär och närmaste bensinstation slår igen. När butiken försvinner, försvinner samtidigt ofta andra servicefunktioner eftersom affären är ombud för exempelvis systembolag, post och apotek. Denna negativa utveckling vill vi göra någonting åt.
– Förutom de servicecenter vi vill se i varje kommun bör det också finnas servicepunkter som drivs i samarbete med det lokala näringslivet och det civila samhället. En servicepunkt kan exempelvis finnas i biblioteket, lanthandeln eller bygdegården. Där ska det finnas information och kunddatorer för personlig kontakt med myndigheterna på distans. Servicecenter fungerar som en viktig samordning mellan näringsliv och offentlig verksamhet och bidrar till att öka landsbygdens attraktivitet.
några km…
från Bredaryd ?
Redaktionen: Vi har nu ändrat till 13 km…