520 larm om året i Värnamo kommun, 20–25 heltidsbrandmän, 8 insatsledare, ambulanser, brandbilar och mitt i smeten finns Jonas Blomberg.
Brandstationen i Värnamo byggdes 1995 och här finns både brandbilar och ambulanser. Jonas är vikarie men arbetar heltid nu under sommaren då brandmän precis som de flesta andra får lite semester. Trots att Jonas bara varit på stationen i drygt ett halvår trivs han oerhört bra.
– Det är en jättebra station, med härliga medarbetare och varierande arbetsuppgifter berättar Jonas.
Att arbeta dygnspass innefattar allt från utryckning och den obligatoriska entimmesträningen till städning, utbildning, underhållning av fordon och att kontrollera utrustning. Ett dagpass handlar om bland annat larmjour då man åker ut till företag för att kontrollera larm och utbildning av allt från barn till företag och sjukhus.
– Det är definitivt inte bara att sitta och titta på tv medan man väntar på larm, vilket många tror fortsätter Jonas.
Ett dygnspass påbörjas klockan 08.00 och fortsätter till kl 08.00 nästa dag då en ny dygnsgrupp tar över. I regel är det 4–5 brandmän i var grupp samt en styrkeledare och man arbetar i samma grupp i tre år, därefter skapas nya grupper.
Jonas började utbilda sig vid Revinge direkt efter gymnasiet. Att plugga i 2 år för att bli brandman är relativt länge – tidigare har utbildningen bara varit 15 veckor. I utbildningen ingår mycket teori och den är generellt sett väldigt bred. Som brandman ska man kunna hantera så många situationer; allt från sjukvårdsolyckor, skogsolyckor och bränder till kemolyckor.
Nu bor han i Värnamo och hoppas att han ska få arbeta kvar på brandstationen i Värnamo länge till.
– Jag visste att jag ville bli brandman redan när jag var 5 år gammal. Det har alltid varit mitt mål och min dröm berättar 21-årige Jonas som är uppvuxen i Skillingaryd.