Ulla Gradeen (S) debatterar klyftor och det handlar inte om apelsiner.
Regeringen ökar klyftorna!
Under den senaste regeringsperioden har klyftorna mellan fattig och rik ökat snabbare än någonsin tidigare. Medan vissa medborgare har fått skatten sänkt med 100.000-tals kronor har andra fått nöja sig med sänkt a-kassa, sänkt sjukpenning eller försörjningsstöd.
Den borgerliga regeringen tog snabbt bort förmögenhetsskatten vilket exempelvis innebar att Peter Wallenberg blev 500.000 kronor rikare och Michael Treschow, Ericssons ordförande sänkte sin skatt med över 800.000 kronor i ett nafs.
Utöver detta har man sänkt skatten på fastigheter vilket gjorde att Urban Bäckström och Signhild Arnegård Hansen, vd och ordförande i organisationen Svenskt Näringsliv, fick sänkt skatt med över 20.000 kronor var. Dessutom har man genom jobbskatteavdraget sänkt skatten med ungefär 100 miljarder. En skattesänkning som varken pensionärer, arbetslösa eller sjuka får del av. De arbetslösa har i stället fått hålla tillgodo med sänkt a-kassa och sjuka har fått sänkt ersättning som plåster på såren! Bara för att ta några exempel som innebär att många som redan haft det bra fått det mycket bättre samtidigt som andra som haft det besvärligt har fått det mycket värre.
Det här visar att vi behöver en ny regering där jämlikhetsfrågorna får större tyngd! För jämlikhet gör att människor känner sig som en del av något gemensamt, vilket gör att det uppstår färre konflikter mellan människor. Det skapar också bättre hälsa, mindre brottslighet och högre tillväxt. Vilket gör att alla grupper i samhället mår bättre och känner högre livskvalité.
Men till skillnad mot regeringen som drar isär samhället tycker vi att skattepengarna i första hand ska gå till hälso- och sjukvård, omsorg, skola och till exempel vägar och järnvägar i stället för att prioritera skattesänkningar för redan välfyllda fickor. Exempelvis har den procentenheten (1 %) som tjänar bäst fått lika mycket som 25 % av svenska folket tillsammans och den tiondel med högst inkomster har fått lika mycket som 60 % av svenska folket tillsammans.
Mellan 2002–2007 fördubblades antalet sjuka, arbetslösa och förtidspensionerade under fattigdomsgränsen. För de två senaste åren finns inga siffror. Men med tanke på den nu höga arbetslösheten och de långtgående försämringarna av a-kassa och sjukpeng är det troligt att antalet personer under fattigdomsgränsen har fördubblats än en gång. Med pensionernas svaga utveckling och det faktum att pensionärena betalar mer i skatt än den som arbetar, innebär det också att ett ökande antal gamla kommer att hamna under fattigdomsstrecket.
Nej, nu är det dags för en ny regering att komma till makten. En regering som sätter ett värde i att minska klyftorna och öka jämlikheten i samhället till allas fördel. Nu är det hög tid att skapa möjligheternas Sverige!
Ulla Gradeen, Värnamo, ordförande för Socialdemokraterna i Jönköpings Län
Kenth Williamsson, Skillingaryd, ledamot IF Metall Östbo