Strandskyddets vara eller inte vara! Det finns tydliga särintressen vad beträffar strandskyddet där åsikterna är tudelade. Där markägaren värnar om sina intressen och den stora allmänheten sina. Det intressanta är inte hur många mil stränder vi har. Det intressanta är hur många mil av dessa där privata intressen krockar med allmänhetens intressen!
Av de cirkaa 115 mil stränder som finns i Värnamo kommun är de ca 15 mil bebyggda strandtomterna knappast på någon oattraktiv strandremsa. Vem vill bygga på en oattraktiv strand och vem vill lägga sitt friluftsliv på samma oattraktiva strand? Av kommunens 115 mil stränder går förmodligen intresset från vissa markägare och dagens och morgondagens friluftsmänniskor isär.
Risk vid bebyggelse nära vattendrag
Dagens och morgondagens klimat sätter tydliga spår på de katastrofala följder som nederbörd orsakar. Det är inte svårt att få träff på nätet om de farhågor som SMHI m.fl. institutioner och myndigheter har inför en nära bebyggelse vid vattendrag. Sommaren 2014 och nyligen inträffade katastrofregn i Skåne går även den till historien som en på många håll i Sverige katastrofal upplevelse för många boende alltför nära vattendrag. Och farhågorna för att dessa oväder med dess olägenheter tycks inte minska i framtiden.
Allmänhetens fritidsintressen
I ett allt mer ökat arbetstempo ser man ett tydligt intresse bland medborgarna att få tillgång till naturen. Inte minst från våra ungdomar. Inte endast friluftsportarna utan även medborgare som behöver komma ut och röra på sig och koppla av med allehanda aktiviteter i bl.a. den nära omgivningen. Vi vet idag inte hur våra barn och ungdomar ser på tillgången till skogsnatur, öppna fält och stränder. Skolor, scouter och annan ungdomsrörelse, seniorer och många andra grupper hamnar utanför möjligheten att uppleva stränder om strandskyddet tas bort och bebyggelsen går enda ner till sjön.
Turismintressen.
För att skapa tillväxt i turistnäringen vore det förödande att bebygga våra stränder. Istället borde kommunen satsa på en ökad turism genom att själv eller via strandtomtsägare se till att öppna för ett planerat mottagande med ett väl utvecklat underhåll med noga framtagna regler, tydligt anslagna vid varje område.
Självupplevt.
Jag har själv bott i en kommun och besöker ett flertal gånger per år en kommun där man från kommunens sida helt har släppt på bevarandet av strandskyddet och där allmänheten i stort sett saknar möjligheten att nå en strandremsa varken i de många sjöarna eller ens till det närliggande havet. Det är frustrerande för den stora allmänheten att på avstånd se sjöar och hav men inte ha någon möjlighet att ta sig dit. Det finns tillgång till vissa strandremsor men som i stort sett är omöjliga att ta sig fram till och här byggs heller inga hus! Det är viktigt att se framåt så att vi inte idag bygger igen de stränder som våra barn och andra intressen i framtiden vill ha tillgång till!
Jörgen Lindelöf: Medborgarkonsult
Hej
Strandskyddet är nog inte ifrågasatt som du gör gällande utan det är det godtyckliga förstärkta strandskyddet, dvs 2-300 meter istället för de lagstadgade 100 meter som gäller i övriga landet.
När strandskyddet infördes under -70 talet så begärde Jönköpings länsstyrelse att få införa förstärkt strandskydd på många av Värnamo kommuns sjöar FÖR att i efterhand utreda OM det fanns några särskilda värden som motiverade det förstärkta strandskyddet. Denna utredning gjordes aldrig. I en strävan att få detta utrett erbjöd sig kommun att finansiera en utredning men länstyrelsen vägrade än en gång. Riksdagen har antagit en ny strandskyddslagstiftning å ännu en gång så vill länstyrelsen belägga våra sjöar med förstärkt strandskydd utan att utreda vilka särskilda värden som existera. Varför ska markägare i vårt län behandlas annorlunda? För mig är äganderätten och likheten inför lagen viktig.
Bra talat!
Och då menar jag Jörgen, inte Torbjörn….
Det är det lagstadgade strandskyddet på 100 meter som jag ifrågasätter. Om det sen förlängs till 200 eller 300 meter betyder att alla vi andra får mer yta att röra oss på och att värdefull natur sparas åt framtiden för vad som kan komma då. En bebyggd tomt stoppar alla andra framtida möjligheter.
Om jag som värnamobo vill ta mig till en strand i närområdet i rekreationssyfte så tar det ca 20 min på cykel och att gå ca 1 timme de 6 kilometerna till t.ex Hjälshammar.
Det är här intressekonflikten privat ägande strandtomt kolliderar med dagens och morgondagens friluftsmänniskor samt våra barn och barnbarns möjlighet att som stadsbor nå naturnära strandområde men även för nyinflyttade som vi vill ska komma hit för att öka på kommunens tillväxt samt dagens och morgondagens turism.
På den strandremsa fram till Hjälshammar som ännu ej är bebyggd så går det inte att nå stranden eftersom den är otillgänglig. Den strandremsa som skulle vara tillgänglig för den stora allmänheten är idag bebyggd enda ner till stranden eller märkt ”Privat väg” och hindrar därför oss att nå en strand. Och så är det i stort sett från Värnamo hamn till Tånnö! Och då har jag bara nämnt en liten strandremsa längs Vidöstern!
Vad betyder det då att vi nu i landet har ett lagstadgat strandskydd på 100 meter om den stora allmänheten ändå inte når stränderna! Ändå fortsätter strandnära bebyggelse i t.ex. Tånnö!