Ekologiskt v/s Närodlat Vi vill på ett lite pedagogiskt sätt förklara varför vi i Miljöpartiet är för ekologiskt och då speciellt maten ,för den ju så viktig.
Vi som människor lever ju för maten och av den. Som på biologi lektionen då läraren sa att det är byggstenar till en fungerande kropp och själ. Ekologi är läran om samspelet mellan människa och natur. Ekologisk mat är framställd enligt denna princip. I vårt bonde samhälle var det en självklarhet och att man har jorden till låns. Man odlade olika saker på olika platser för att sedan växla och på så sätt undvek sjukdom och utarmning av jorden. Man odlade baljväxter som band kväve och gödslade med naturgödsel med mera. Inte konstgödsel framställt med hjälp naturgas och ammoniak med mera. Round Up och andra växt bekämpningsmedel samt skadeinsektsmedel för att få fram maten som vi äter i en industriell jordbruks process . Maten är ju våra byggstenar till de celler som bygger kroppen till våra barn i skolan. Närodlad mat betyder inte att den är giftfri och inte att den är framställt i ett samspel med naturen utan bekämpningsmedel och konstgödsel har använts för att framställa den .Men ekologiskt betyder att det är framställt i harmoni med naturen så kallat resursneutralt och att den inte förstör och påverka oss i framtiden. Så det är därför vi vill ge våra barn i skolan en god start med giftfria byggstenar. Närodlat är inte detsamma som ekologiskt .Miljöpartiet står för ekologi inför vår framtid och då är ekologisk mat ett steg framåt.
Miljöpartiet : Britt Bergström, Walter Soares, Ariella Landqvist , Jörgen Skärin
Helt rätt syn framtidens matproduktion som vi egentligen skulle haft redan idag.
Allt visar nu på att förutsättningarna för den globala produktionen av grödor håller på att förändras. Klimatförändringarna, kan gynna oss värnamobor att dels skapa arbetskraft i vårt närområde och dels bidra till närodlat som i sin tur kan ta bort stora delar av den miljöförstörande lastbils-, båt-, och flygtrafik som dagligen forslar hit grödor från sydeuropa och övriga världen.
Jag tror på möjligheten för Värnamo att bli ett växt-, utbildnings-, förpacknings- och transportcentrum för grönsaker i närområdet. Det är väl här Värnamo kan växa. Vi kan inte växa genom att likna ett ”Stureplan” som i Stockholm!
Det finns idag moderna växthus med hög produktion. Men med ett vertikalt växthus s.k. Plantagon kan man förflytta odlingslådorna i långsam takt från golv till tak. Den naturliga belysningen fördelas då jämnt till plantorna.
I bl.a. Linköping byggs nu ett 54 meter högt tolvvånings växthus budgeterat för 200 miljoner kronor och med en odlingsbar yta på 4000 kvm med en skörd på 500 ton grönsaker per år, tillräckligt att sörja för t.ex. sallad för hela Smålands konsumtion.
För att utveckla tanken så skulle intresserade kunna köpa andelar i verksamheten. I liknande projekt tänker man sig att för t.ex. en insats på 50 kr kunna få del av första skörden. För 100 kr en andel av viss avkastning i kilo osv. Även butiker, kommuner mm skulle med andelar kunna få en trygg leverans av miljövänligt odlade grönsaker, året om.
Denna imponerande byggnad intill E4:an/27:an skulle bli ett blickfång och landmärke och locka till sig besökande som med guidningar och en salladsbar skulle sätta Värnamo på såväl Sverige- som Europakartan.
Jörgen Lindelöf
Medborgarkonsult