– Jag har varit där för att vara med att utforma en utbildning åt de kanadensiska brandmännen, berättar han.
Under sitt besök i Ottawa fick han och bevittna en otrevlig och dramatisk händelse. Från sin kurslokal såg han den hedersvakt som blev ihjälskjuten utanför parlamentet.
– Först visste vi inte vad som hänt, vi såg bara att man gjorde hjärt och lungräddning på en person.
– Sedan hörde vi skottlossningen från parlamentet som låg en liten bit från platsen vi befann oss på, berättar Ågerstrand.
Han berättar att det är stor skillnad på brandmännen i Nordamerika och i Sverige. Som exempel nämner han att de flesta brandmännen i Sverige har en 2-årig eftergymnasial utbildning. I Ottawa krävs det bara en utbildning på 13 veckor för att bli brandman.
I Sverige använder man sig av mer vetenskap när det gäller att bekämpa bränder.
Den svenska brandkåren är mer kirugiska i sina släckningar.
– I USA och Kanada är det mer fokus på att bara släcka bränderna, de använder mycket folk och mycket vatten, förklarar Lars Ågerstrand. Resultatet blir därefter. Ofta resulterar bränderna i Nordamerika riktigt stora vattenskador. Därför borde exempelvis försäkringsbolagen vara intresserade av hur den svenska räddningstjänsten minimerar vattenskador.
– Men, jag tror inte de amerikanska försäkringsbolagen förstår hur illa ställt det är med släckningsarbetena där borta, förklarar han.
Projektet som Ågerstrand deltar i pågår i två år. En ny resa på två veckor till Ottawa väntar.
– Vi kommer dessutom att få hit personal på studiebesök till Sverige från räddningstjänsten i Ottawa till Sverige, berättar han.
Av: Peter Magnusson