Operationsavdelningen på Värnamo sjukhus är orolig över en framtida omorganisation av sjukhusen i länet.
Så oroliga att personalen gått samman och gjort en skrivelse, riktad till ansvariga länspolitiker. Av okänd anledning kom sedan skrivelsen aldrig till de den var tänkt för.
Skrivelsen har därför skickat den igen och denna gången har man låtit Värnamo.nu ta del av den.
Här följer skrivelsen i sin helhet:
Bästa landstingsdirektör, övrig sjukvårdsledning och berörda politiker.
Vi på operationsavdelningen på Värnamo sjukhus har följt turerna om landstingets arbete med ny organisation för att möta invånarnas behov av vård med stort intresse. Vi har läst det som publicerats på intranätet, kommentarerna på det publicerade och frågat runt de som vi tror är mer insatta än vi. Vi har blivit uppmanade att samla våra tankar om ny organisation för opererande kliniker, i hopp om det det kan bli till hjälp för er som fattar dessa stora beslut. Vi är stolta över vår verksamhet. Vi jobbar hårt för att utföra vårt uppdrag – att vara Världens bästa operationsavdelning – i samklang med vår mission. Det är vi säkra på att personalen i Eksjö och Jönköping också gör. Det syns i de olika nationella mätningar som görs. Vi ser med stor oro på att de tre sjukhusen inte verkar ha samma status. Det är politiskt fastslaget att alla tre sjukhusen ska vara akutsjukhus. Ryhov har inte högre kompetens jämfört med Värnamo eller Eksjö. Det bör därför fastslås tydligt att vi har samma uppgift och status oberoende på vilket sjukhus vi är verksamma. Inte minst är detta viktigt för alla sjukhus när det kommer till att vara attraktiva vid personalrekrytering. Ett ökat samarbete sjukhusen emellan, såsom redan görs i viss utsträckning via de länsövergripande grupperna MPG (Medicinska ProgramGrupper), ökar alla sjukhusens upptagningsområde. Det är speciellt bra för sällankirurgin som ju redan till stor del är uppdelad genom MPG . Vi delar tanken att alla operationer inte bör göras överallt. Det vi gör vill vi göra bra, aldrig på bekostnad av kvaliteten. Däremot anser vi att det blir stora konsekvenser för de patienter som behöver upprepade operationer, te x blåscanceroperationer och dialysfistlar. De patienterna är ofta äldre, det blir svårt för en äldre patient från Tranås att åka till Värnamo för att göra blåscanceroperationer. Inte bara för patienten själv, anhöriga får köra långt och ta
ledigt från sina arbeten. Det ställer helt andra krav på sjukvården, att fylla tiderna men att också göra det rimligt för patienten att kunna komma i tid.
Är det rimligt för patienten från Tranås att vara i Värnamo kl 07.15? Visst vill vi hälsa på våra anhöriga under sjukhusvistelsen? Det är inte lätt när man kanske få åka 15 mil.
En annan viktig aspekt är miljöaspekten, hur mycket resor blir det inte? Alla patientresor, besöksresor och även det att läkarna får åka till ett annat sjukhus för att utföra sina operationer. Sällankirurgin är det enligt oss advekvat att centralisera men de kirurgiska ingrepp som är ”baskirurgi” t.ex gall-, åderbråcks-, bråck- och bröstcanceroperationer och stor del av urologin bör finnas på varje sjukhus. Dessa ingrepp är många och rymmer fler kirurger och kan därför finnas på alla sjukhusen utan att försämra kvaliteten. Det är viktigt ur utbildningssynpunkt att kirurgerna får möjlighet att operera många olika typer av operationer, det ger bättre attraktion vid rekrytering och en bättre bakjourskompetens i hela länet. Vår uppgift inom sjukvården är större än privatklinikerna, vi har ett utbildningsansvar till alla personalkategorier. Det är viktigt att vi även i fortsättningen kan utbilda duktiga operationssköterskor, narkossköterskor m fl. Landstinget kan inte konkurrera med lönerna men att ha ett stimulerande arbete som ger en bred kompetens gör att vi får behålla duktig personal.
Vi tycker att samarbetet där borde kunna fungera på liknande sätt som för övre gastrokirurgin i länet. Redan nu hjälps vi åt med att göra tex ERCP i Värnamo om inga andra är i tjänst på de övriga sjukhusen. Då behöver inte patienter eller läkare åka runt i länet i onödan, men får åka när det behövs. Där försvinner argumentet enligt oss att våra bröstcanceroperationer försvinner från Värnamo och Eksjö. Vi har en mycket väl fungerande bröstcancervård, snabba vägar från upptäckt till behandling. Vår bröstkirurg i Värnamo opererar dubbelt så många varje år jämfört med en bröstkirurg i Jönköping. Vi har fler läkare som är under utbildning inom bröstkirurgin. Ska våra Värnamoläkare som inte längre får operera i Värnamo åka på arbetstid till Eksjö och Jönköping? Ett mycket dyrt och ineffektivt förslag ur kostnads- och patientperspektiv. Är tanken att patienterna från vårt sjukvårdsområde ska åka tillsammans med Värnamokirurgen till Eksjö för att träffas på mottagning eller operation? Ska vår kärlkirurg som enligt statistiken uppvisar nationellt toppresultat åka till Eksjö på arbetstid för att operera och ha mottagning?
Det finns många aspekter på liggande förslag. Vi har letat efter landsting där liknande omorganisation gjorts och där vården blivit bättre. Vi undrar vilka ställen som har lyckats med liknande organisation, inte verkar Skånes eller Västra Götaland sjukvård fungera bättre än vår? Vi för mycket statistik och det finns många sätt att beräkna produktiviteten på. Olika beräkningar har visat att stora enheter inte alltid är de mest produktiva, både Eksjö och Värnamo lär ha färre arbetstimmar per operationstimme. Vi är inte på något sätt ute efter att misskreditera Jönköping men vi upplever att Jönköping tycker sig ska ha mer avancerad kirurgi. Laparoskopisk tarmkirurgi är vad vi förstår något som socialstyrelsen förespråkar. I Värnamo har vi kompetenta kirurger som arbetat med det under långtid. Är det då kostnadseffektivt och patientsäkert att inte låta Värnamo fortsätta med vår välfungerande verksamhet? Vi vill poängtera att denna kirurgi borde finnas på alla sjukhusen. Denna teknik är den framtida inom tarmkirurgin och kommer säkert att bli den vanligaste, så se nu till att alla patienter i hela länet får vård av god kvalitet! Vad vi förstår kommer inte vårdbehovet att minska i landstinget. Kommer de platsneddragningarna som är gjorda på kirurgavdelningarna i Värnamo att klara av all urologi? Kommer våra operationssalar bara att räcka till urologin? Har ni räknat på det? Hur har patienterna/kunderna involveras i utredning? Vilka patientföreningar har fått uttala sig? Vi tror att det finns en stor risk att kreativiteten försvinner om chefen inte finns på sjukhuset, lokalt engagemang är viktigt. Ni politiker vet ju vad det betyder med lokal förankring. Låt oss jobba för vårt sjukhus oavsett om det gäller Eksjö, Värnamo eller Jönköping, med krav att samarbeta om det försvinner kompetens på något av sjukhusen. Ge MPG större ansvar att fördela sällankirurgin och var tuffare mot de som inte vill samarbeta. Låt oss fortsätta på den väg som spikades för ett par år sedan då man tittade över länets kirurgi och gjorde riskanalyser!! Tack för att vi fått dela våra tankar och vi hoppas på återkoppling. Ni får gärna höra av er om ni undrar över vår verksamhet.