Först och främst så handlar det om en trend i hela landet. Folk är mer benägna att anmäla när de ser att barn far illa.
– En annan, förmodligen den största anledningen till ökningen i Värnamo är lågkonjunkturen 2008 /2009.
– Tidigare hade Värnamo kommun en arbetslöshet på 1,5 procent, nu har den ökat med 4-5 procent.
– Folks förmåga att klara av sin försörjning har ju påverkats i motsvarande grad, förklarar Einarsson.
En fyrdubbling av arbetslösheten sätter spår när det gäller förmågan till egen försörjning. Spåren kan ledas rakt till Medborgarförvaltningen, som fått fler ärende om försörjningsstöd.
När familjerna får det sämre drabbar detta barnen direkt och är en bidragande orsak till de ökade anmälningarna. Den historiskt sett goda tillgången på arbete i Värnamo har också bidragit till att färre än riksgenomsnittet har varit anslutna till A-kassan. När finanskrisen och arbetslösheten kom till stan var det därför något fler familjer än genomsnittet som fick problem med ekonomin.
Medborgarförvaltningen har observerat vad som hänt och påkallat hjälp från politikerna, främst genom ökade anslag.
Men medan antalet anmälningar om att barn som far illa har ökat med 80 procent till cirka 1 000 stycken för 2014 har personalstyrkan bara ökat med 4 socionomer. Totalt är det i dag 15 personer på förvaltningen som handlägger ärendena med barn.
Ännu en orsak till den knackiga ekonomin för Medborgarförvaltningen handlar om barn som placeras i andra hem, eller som tvångsomhändertagits enligt lagen om LVU. Där har kostnaden per barn skjutit i höjden och stigit dramatiskt de senaste åren. I år handlar det om cirka 100 barn som på olika sätt omhändertagits av kommunen. Det handlar både om frivilliga familjehemsplaceringar, LVU-hem och ungdomshem.
Av Peter Magnusson