Utredning om medborgarförvaltningen visar på behov av förändringar.
Kompetensen är hög och engagemanget är stort, men verksamheten bör styras bättre och öka sitt brukarfokus.
Det är något av det som framkommer i en utredning om medborgarförvaltningen i Värnamo kommun.
Konsulten Jan-Inge Hansson har genomfört utredningen på uppdrag av kommunstyrelsen. I hans uppdrag ingick bland annat att titta på om förvaltningens resurser används optimalt, kostnader, vägar att optimera verksamheten, processen vid handläggning, beslut och verkställighet och om det finns annat som påverkar verksamheten, till exempel sådant som ”sitter i väggarna”.
– Vi har påbörjat ett förändringsarbete och det utredningen kommer fram till bekräftar att vi är på rätt väg i det arbetet. Genomlysningen kommer i rätt tid och rapportens slutsatser och förslag är en stor tillgång i det fortsatta förbättringsarbetet, säger Bengt Einarsson, chef för medborgarförvaltningen.
Maria Johansson (C) är ordförande i medborgarnämnden. Hon menar också att det är mycket viktigt att ta med sig genomlysningen in i den nya mandatperioden.
– Vi har levt med underskott nu under flera år och så kan det inte fortsätta. Vi har kanske trott att det var något tillfälligt och att det skulle räta upp sig av sig självt till viss del och med de åtgärder som vi gjort. Men det kommer det inte att göra. Vi är i en annan situation nu än före 2008, säger hon.
Båda pekar på att förvaltningen under en lång tid haft stor omsättning i personalgruppen, både vad gäller högsta ledning, sektionschefer och övrig personal och det har påverkat verksamheten.
– Men vi måste veta att vi jobbar på bästa och mest effektiva sätt. Det hjälper inte att bara skjuta till nya pengar eller nya tjänster om man jobbarpå fel sätt. Vi behöver se över organisationen och vi måste bli bättre på samverkan mellan de olika sektionerna, konstaterar Maria Johansson.
I rapporter framhåller Jan-Inge Hansson flera positiva faktorer i medborgarförvaltningen: hög kompetens, stort engagemang och ett starkt socialpolitiskt perspektiv. Flera satsningar görs, till exempel på utökad vård på hemmaplan och på en familjecentral. Förvaltningen har även tankar kring sociala investeringar och socialt företagande.
När förvaltningen nu ska fortsätta sitt förändringsarbete föreslår han bland annat att man riktar in sig på:
- Tydligare styrning och ökad tydlighet
- Ökat brukarfokus.
- Högre grad av ledande ledare och medarbetande medarbetare.
- Specialisering kring kostnadsdrivande verksamheter, till exempel långvarigt ekonomiskt bistånd.
- Utveckla det interna samarbetet.
- Vidta åtgärder för att minska personalomsättningen och behålla befintlig personal.