För tredje gången på bara fem veckor befinner sig luftgevärsskytten Michaela Arvidsson från Skillingaryds Skyttegille utomlands. Den här gången är det verkligen allvar: Hon befinner sig i Arnhem i Holland för att representera Sverige i luftgevärs-EM för seniorer. – Jag är så taggad och uppfylld av glädje inför detta! EM har varit ett mål för mig länge, och nu äntligen är jag snart på den plats jag har befunnit mig på i mina tankar i flera år, hälsar hon på sin facebooksida.
Michaela Arvidsson är tveklöst den mest framgångsrika idrottskvinnan just nu i Vaggeryds kommun.
I den senaste Sverigerankingen för damseniorer luftgevär tio meter ligger hon i topp efter att ha avslutat tävlingsåret 2014 med att i två steg höja det svenska rekordet till 417,0 vid tävlingar i Danmark. Därefter rundade hon av sitt dagsverke med 207,7 nytt svenskt finalrekord.
I dagarna har Michaela också tagits ut till förbundets högsta träningsgrupp vilket bland annat innebär möjlighet att få åka till världscuptävlingar där kvotplatserna till OS fördelas. För Michaela, som åtskilliga gånger drabbats av ”stolpe-ut” när träningsgrupperna spikats kom det beskedet som ytterligare ett kvitto på att år av hård fokusering och träning har börjat ge resultat.
Bekräftelsen kom när Michaela slog svenskt rekord. Bakom rekordsiffran 417,0 (världsrekordet är 422,5) döljer sig en närmast bedövande, för att inte säga ofattbar koncentrationsförmåga och precision. I grundomgången tävlar man över 40 skott och då handlar det i realiteten om att från tio meter träffa en fem millimeter, svart cirkelformad liten flugskit 40 gånger i rad.
En vanlig tia räcker inte långt i de här sammanhangen. Det skulle bara ge 400 poäng, Nej, det är inte 10,0 och 10,1 som gäller – utan 10,9 och att göra det gång på gång.
Luftgevärsskytte kräver enormt fokus där tekniken visserligen spelar en viktig roll men där det mentala spelet och förmåga att hålla hjärnspökena på avstånd ändå är helt avgörande.
– Hemligheten ligger i att styra dina tankar och att hantera processen under tävlingarna, berättar hon.
– Många gånger har du hundratals personer bakom ryggen som pratar eller går förbi. Allt detta gäller det att kunna klippa av.
Det här spelet är Michaela väl förtrogen med. Som examensarbete vid skyttegymnasiet i Sävsjö skrev hon nämligen en bok om just detta – det mentala spelet.
Som så mycket annat i livet var det en ren slump som ledde henne in på luftgevärsskyttet.
– Vi hade en så kallad prova-på-dag på Hjortsjöskolan i Vaggeryd hösten 2005 med möjligheter att testa olika idrotter. Det gick bra för mig från första skottet, berättar Michaela.
– En anledning till att skytte visade sig vara min grej är att jag aldrig varit någon lagmänniska. Jag har alltid gillat att tävla individuellt.
Johnny Johansson, driftig ledare i Skillingaryds Skyttegille såg naturligtvis talangen hos Michaela, som redan i januari 2006 var i gång med tävlandet.
– Det var klart att det var roligt. Alla gillar ju att lyckas och dessutom var vi ett stort gäng som höll på med luftgevärsskytte. Det var bra stämning i föreningen, säger hon.
Michaela har under sin idrottskarriär samlat på sig en liten hög av fina utmärkelser med dryga tiotalet SM-medaljer i olika valörer. Men utvecklingen har inte varit spikrak uppåt. Det finns alltid trappsteg i en idrottskarriär och i en ung människas utveckling.
– Jag lärde mig mycket under de tre åren på skyttegymnasiet i Sävsjö till och med 2014, säger hon.
– Det betydde mycket att få hjälp av utbildade tränare. Bland annat fick jag lära mig mycket om den mentala träningen som jag aldrig hade kunnat lära mig på annat sätt.
Träningsmängderna ha förstås skjutit i höjden. Från att ha tränat två gånger i veckan tränar Michaela nu dagligen. Under högsäsong tränar hon skytte en och en halv timma om dagen. Dessutom tillkommer fysisk träning främst för att orka stå långa tävlings- och träningspass på betonggolv. Till det kommer en krävande kroppsställning. Hanteringen av geväret, ett precisionsinstrument som kostar över 20 000 kronor och väger lite drygt fem kilo, ökar belastningen ytterligare.
Alla framgångar har som sagt ett pris. Michaela har en förstående pojkvän vilket underlättar hennes elitsatsning. Många unga kvinnor väljer annars att avstå idrottssatsningar när de kommer upp i de övre tonåren. De var inte villiga att betala priset i form av att gamla vänskapsband brister när man flyttar till andra orter för studier och träning.
– Det var jobbigt att flytta till Sävsjö när jag började läsa på skyttegymnasiet där eftersom jag tappade kontakten med många av mina vänner när jag flyttade, medger hon.
– Men nu ser jag det inte så. Jag har gjort mina val. Istället har jag fått många nya vänner över hela världen.
Michaela blev så långt jag förstår 18e vid dagens tävling. Det var ett jämnt startfält med små poängmarginaler mellan de olika placeringarna. Dagens bästa placering var Emil Martinssons guld på ”Running target”, motsvarande löpande viltmål 10 meter. Idag var det oregelbundna lopp – tidigare tog han brons på regelbundna lopp.