Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län har förbättrats för varje månad sedan slutet av 2013 och den goda utvecklingen forsätter också när månadsstatistiken för februari presenteras.
– Det är 16:e månaden i rad där arbetslösheten minskar. För ungdomar minskar den i samtliga kommuner, vilket är mycket positivt. Samtidigt finns det orosmoln, säger Arbetsförmedlingschef Gregory Golding i Jönköping.
I februari var arbetslösheten i länet 7 procent, jämfört med 6,4 procent samma månad ifjol.Arbetslösheten minskar snabbast för ungdomar och den minskar också stadigt för funktionsnedsatta.För personer födda utanför Sverige fortsätter arbetslösheten däremot att öka. Av de nyinskrivna i länet tillhörde 42 procent den gruppen i februari.
Bland länets kommuner minskade arbetslösheten i alla kommuner utom tre: Sävsjö, Gnosjö och Nässjö.
I Gnosjö och Nässjö är ökningarna relativt små, men i Sävsjö har antalet arbetslösa ökat med 1,8 procentenheter.
Vid en jämförelse med övriga Sverige är det bara några få kommuner som har en kraftigare ökning av arbetslösheten. Ökningen förklaras av den stora inflyttningen från utlandet och sett i läns- eller riksperspektiv är andelen utrikesfödda arbetslösa dubbelt så hög i Sävsjö.
– Siffrorna visar på att stora utmaningar finns för utrikesfödda personer när det gäller resan mot en etablerad plats på arbetsmarknaden, säger Gregory Golding.
Till orosmolnen hör också varselsiffrorna. Det lades 100 varsel i februari, att jämföra med 50 i februari i fjol och 80 personer i månaden i snitt under 2014.
– Samtidigt ligger det under snittet för den senaste 10-årsperioden på 190 personer i månaden, så det är för tidigt att dra några mer långtgående slutsatser, säger Josef Lannemyr, analytiker på Arbetsförmedlingen.