Med cirka 2 400 hyresgäster så har Finnvedsbostäder alla typer av folk som hyresgäster. Samma sak gäller övriga företag som ingår i Sveriges Allmännyttiga bostadsbolag, SABO.
För att få verksamheten att fungera så gäller det för dessa bolag att kunna hantera situationen när det inträffar problem. Exempelvis att folk inte betalar hyran, spelar hör musik eller på annat vis faller utanför vad som kan kallas för de normala ramarna. Under torsdagen träffades ett 15-tal representanter från olika SABO-f-retag i södra Sverige hos Finnvedsbostäder. Ambitionen var att bolagen skulle utbyta erfarenheter när det gäller att hantera mindre vanliga ärenden. Ett exempel som lyftes var vräkningar. Där kunde Finnvedsbostäder presentera en mycket bra siffra. Förra året genomfördes nämligen bara två vräkningar från företagets bostäder i kommunen. Ett annat exempel, med helt andra siffror kom från Borås. Där har SABO cirka tio vräkningar. Varje månad. Caroline Fagerström på Finnvedsbostäder har en förklaring till varför företaget är så framgångsrika på att förebygga vräkningar.
– Vi har ett mycket bra samarbete med andra myndigheter.
Finnvedsbostäder samverkar med exempelvis polisen, psyk, invandrarförvaltningen och med medborgarförvaltningen, berättar Caroline Fagerström.
– Men det finns alltid folk som inte klarar av ett eget boende, konstaterar hon.
-
-
Här utbyts det erfarenheter mellan SABO-företagen.
-
-
Caroline Fagerström, Finnvedsbostäder.