Regnigt väder är Brostorpsväder säger Anita Ydrestrand som startade ostkakeriet utanför Aneby. Det började med hallonbuskar och några mjölkkor. Nu omsätter företaget flera miljoner.
Om man vill åka på en liten sommarutflykt i regnrusket så kan man ta sig nordost ut i länet. Efter någon timme på slingriga småvägar genom grönska, blomster och små gårdar hittar man slutligen fram till Brostorps gård. Gården som har mejeri, butik och ostkakeservering är familjeägd och alla jobbar tillsammans.
– Det är ju rätt fint att vi kan jobba såhär. Jag känner inte till något annat företag där familjemedlemmarna jobbar så nära varandra, säger Anita Ydrestrand som en gång startade mejeriet tillsammans med sin man Bo.
– Jag gasar och han bromsar! Det liksom kliar i fingrarna på mig. När det kommer idéer måste jag få testa dem, säger Anita.
Berömda ostkakor
Anita och hennes man Bo skaffade mjölkkor i slutet av 90-talet. När de också började med hallon på självplock kom en av deras kunder med idén om ostkakor med hallonsylt till försäljning. Anitas svärmor Astrids ostkakor var redan berömda och Anita lärde sig receptet.
– Hon bakade världens godaste ostkakor, säger Anita och visar oss runt i byggnaden.
Ett stort boningshus används till servering och butik. Möblerna har gått i arv i släkten. Atmosfären är trevlig, som om man är hemma hos någon. I ett av rummen står ostkaka med sylt och grädde framdukat. Man får äta så mycket man vill.
– Vi väger ju inte våra kunder när de går hem, säger Anita och skrattar.
Omsätter miljoner
Det går åt en sisådär 60 kg ostkaka per dag när serveringen är öppen. En tredjedel av mjölken från gårdens 65-70 mjölkkor går till den egna produktionen av ost och ostkaka. Både mejeri och skötsel av djur har gått i arv till Anitas och Bos döttrar med familjer.
Döttrar och mågar har lämnat andra jobb som till exempel rektor och busschaufför och idag driver de gård och mejeri tillsammans. Idag har de en omsättning på mellan fyra och fem miljoner kronor och utvecklingen går i lagom takt berättar Anita.
– Man måste hänga med både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att man trivs och har kul på jobbet, säger Anita Ydrestrand.