En inspirationskväll för Leader Linnéprojekt hölls i Dannäs gamla skola under veckan som gick. Då samlades flera projektledare som drivit Leader Linnéprojekt för att inspirera andra. Bland andra fanns Peter Lagerman på plats för att berätta om Värnamo Internationella vänner.
Tanken med kvällen i Dannäs gamla skola var att fler ska få inblick i de Leaderprojekt som gjorts. Men också för att få möjlighet att komma på egna idéer för att utveckla landsbygden och möjligen också sätta igång projekt med hjälp av stöd från Leader Linné.
Peter Lagerman från Värnamo driver sedan några år tillbaka ett Leaderprojekt med namnet Värnamo Internationella vänner. Ett projekt som numera också utökats till Skillingaryd och Vaggeryd. Nu under inspirationsträffen berättade han om projektet, hur det fallit ut, och hur man gått tillväga för att dels få stöd för sin verksamhet som varit gång sedan 2006, och dels få med så många som möjligt i samarbetet.
– Vi har lärt oss massor under vägen gång, om andra kulturer och vi har förenat folk från många olika nationaliteter, och vi har haft aktiviteter där vi prova andra kulturers mat, danser. Bara i Värnamo kommun finns 40 olika nationaliteter så man behöver inte åka utomlands för att få del av andras kultur, berättade Peter Lagerman.
Dessutom håller Peter Lagerman, tillsammans med Göran Nilsson på månadsmagasinet, Gasin att titta på möjligheter om man kan utveckla projekt kring Vidöstern som ska kunna öka turistnäringen. Än så länge ligger det projektet mer på förstudieplanet.
Ett helt nytt Leaderområde bildades 2007 när ett initiativ från de sex kommunerna Alvesta, Ljungby, Markaryd, Värnamo och Älmhult påbörjade processen om att samarbeta i ett projekt som skulle kunna främja utvecklingen på landsbygden i de berörda kommunerna fram t o m 2013.
Inom dessa projekt pågår alltså ett stort antal projekt i projekten kan man säga. Men alla med samma syfte att både ekonomiskt, ekologiskt och socialt främja landsbygdsutvecklingen. Och för att göra detta kan man söka stöd.
Information om vem som kan söka Leaderstöd och vilka villkor som gäller, berättade verksamhetsledaren, Annika Nilsson om. Och hon har också sett allt fler Leader Linnéprojekt med lyckat resultat.
– Ett exempel är ju det pågående Företagsamma Bolmen, som är ett samarbetsprojekt mellan tre Leaderområden och som handlar om vad man gör för att utveckla Bolmenbygden, berättade Annika Nilsson som mer än välkomnar människors kreativitet när det gäller utvecklingsarbete.
– Vi ser mer än gärna att man kontaktar oss och berättar om sina projektidéer, och man kan få hjälp och stöd för hur man ska gå tillväga för att söka något av de olika stödformerna, berättar Annika Nilsson vidare.
Om Projekten kring utvecklingen runt Bolmen berättade Camilla Wallin Kupferberg som en eldsjäl i det projektet som de fyra kommunerna, Ljungby, Värnamo, Hylte och Gislaved, och som alla har Bolmen som en gemensam nämnare.
– Här finns massor av projekt som är igång, ska igång och som har gjorts, och idéerna kommer både från många ideella krafter, företag och andra som vill utveckla Bolmenbygden. Sen samordnar man idéerna så man kan förverkliga dem, berättade Camilla Wallin Kupferberg.
Mer om Leaderprojektet omkring utvecklingen av Bolmenbygden kan man läsa om här. Där kan man också hitta information om hur man går tillväg om man har en god idé som man skulle vilja utveckla och då söka stöd från Leader Linné.