Anita Tykesson smyckar kändisarna i Stockholm
Att den senaste flugan med smycketillverkning pågår lite varstans i vår bygd är inte så ovanligt. Men att få leverera smycken till våra kändisar i Stockholm, och bli uppskattad för sin design, kanske är mera unikt. Men så sker från gården i Bröttjestad, strax utanför Bredaryd. Där bor smyckedesignern Anita Tykesson tillsammans med sambon, Anders Wilhelmsson och hans dotter Ida.
Anita började tillverka smycken för cirka fyra år sedan. Det för att hon ville ha en rolig hobby och hon behövde något som var bra för humöret utifrån att hon var sjukskriven, hade värk i kroppen och livet kändes inte så värst kul.
Till sig själv
Inledningsvis tillverkade hon bara smycken för att bära själv. Senare blev det en hel del till släkt och vänner.
Anita Tykesson, från Bröttjestad har smycketillverkning som hobby och har fått in en fot hos Stockholms kändisar.
Kan tacka autografjagande sambon
Att Anita nu fick in en fot hos kändisarna kan hon tacka sambon, Anders för. Sambon är autografsamlare och har med det knutit kontakter med massor av kändisar via Facebook på Internet. I det sammanhanget skickade han över bilder på Anitas smycketillverkning till sina kontakter. Sen fick Anita ta över själv.
– Jag skulle aldrig ha vågat ta kontakt själv i början, men idag gör jag det, säger Anita med ett generat leende.
Sponsrade Claudia Gallis julkalender
Skådespelaren, Claudia Galli är en av de kändisar som gett Anita bra publicitet. Bland annat omnämndes smyckedesignen i skådespelarens blogg. Anita var också med och sponsrade Claudias julkalender med ett smyckeset.
Tackkort och respons
Flera av kändisarna har blivit eld och lågor inför smyckena. Det vittnar Anitas arbetsbord om. Här ligger tackkorten utspridda som en glad påminnelse från tacksamma mottagare. Och kanske är det för att när Anita sätter igång med exempelvis att tillverka ett halsband så görs det med bärarens personlighet i åtanke. Det blir alltså ett smycke som ingen annan har.
Känna sig speciell
– Varje person som bär mina smycken ska känna sig speciell, säger Anita med en bestämd min.
Babben och Idde
Bredvid alla tackkort från exempelvis Babben Larsson, Carolina Af Ugglas, Idde Schultz och Anki Bagge, för att bara nämna några, ligger också hovreportern Catarina Hurtigs signerade bok, Prinsessan. Den fick Anita nyligen med posten som tack för leveransen av ett turkost smyckeset som gick iväg till hovreportern för bara några veckor sedan. De båda har nu etablerat en vidare relation, och Anita ska under början av nästa vecka skicka en ny uppsättning smycken till Hovreportern, ett set där allt går i rosa nyanser.
Vårens kollektion på gång
Just nu håller Anita på med att jobba fram smycken i vårens färger. Runtom och på bordet i hennes hobbyrum trängs silverpläterade stavar, nickelfria pärllås, snäckskal, halvädelstenar, bergkristaller och sötvattenpärlor, plus lådor fulla med pärlor i regnbågens alla färger, för att bara nämna några av alla de delar som snart kommer att användas till nya smycken. Vårens kollektion handlar om starka färger, lite som på åttiotalet, med lila, turkos och rosa exempelvis.
Bara en hobby men drömmer om annat
Om Anita kan utveckla smycketillverkningen till något annat än en hobby är svårt att sia om i nuläget.
– Drömma kan man alltid, men det finns så otroligt många bra smyckedesigners i dag, säger Anita. Men man vet ju aldrig. Just nu är det mest kul att kunna leverera unika smycken.
Tack från hovreportern Catarina Hurtig
Men Anita har börjat ta sin hobby på allvar. Inom kort kommer hon att börja märka varje smycke med ett eget signum.
Från en liten gård…
Med bokstavsdorn och märkplattor kommer man veta att utanför Bredaryd, på en liten gård i Bröttjestad, finns smycketillverkaren och designern, Anita Tykesson. Och som även nästa vecka fortsätter att leverera smyckeset till nya kändisar. Nästa gång blir det Dominika Peczynski som får ett nytillverkat smyckeset i turkost. Tillverkat helt moderiktigt i en av vårens alla starka färger.
Smith-lever act the smith-lever act, essay helper enacted in 1914, created a system of agricultural extension work funded by federal grants