Varje år drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp. Värnamo kommun har nu köpt in ytterligare hjärtstartare som har placerats bland annat i Stadshuset entré och som gör det möjligt för vem som helst att göra en första insats för att rädda liv.
Ett led i trygghetstänkandet
Som ett led i projektet att göra Värnamo kommun till en tryggare plats har nu två defibrillatorer köpts in och placerats på två centrala platser i Värnamo. En i stadshuset och en på stadsbiblioteket.
Och Räddningstjänsten har också gett bland andra receptionspersonalen i stadshuset utbildning i första åtgärderna om ett eventuellt hjärtstopp inträffar i kommunhuset.
Tiden avgörande
– Generellt är tiden direkt avgörande vid ett hjärtstopp och för varje minut som går innan man kommer under vård minskar chansen att överleva med cirka 10 procent, berättade brandmannen Rickard Wertheimer som idag förevisade den nya hjärtstartaren i stadshuset.
– Det är en viktig del att den har placerats där den sitter, säger Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande och nickar mot platsen precis innan trappan upp mot kommunledningskontoren.
Många rör sig i kommunhuset varje dag
Det säger han med tanke på att det passerar runt 300 personer dagligen genom kommunhuset.
– Vi har runt 100 besökare per dag och 200 anställda, alltså sammanlagt 300 människor som dagligen finns i huset, därför känns det tryggt att ha tillgång till en första hjälp som kan vara avgörande i en krissituation med ett hjärtstopp. Det här ingår helt i vår satsning på en tryggare kommun, säger Hans-Göran Johansson vidare.
Utbildar alla som anmäler intresse
Peo Karlsson och Anders Nyberg från Räddningstjänsten är väl medvetna om att det ofta är i de förebyggande insatserna som räddar liv och anser att enkelheten med de nya hjärtstartarna kan ge vem som helst möjligheten att göra en insats innan ambulans eller räddningstjänsten är på plats. De har också utbildat många människor genom åren i hjärt – och lungräddning och vet att det kan göra den stora skillnaden när det inträffar ett hjärtstopp.
Receptionspersonalen på kommunhuset har nyligen byggt på sin gamla hjärt och Lungräddningsutbildning med en genomgång av i hurden nya hjärtstartaren fungerar.
– Den är oerhört pedagogiskt uppbyggt, säger Rickard Wertheimer och visar hur enkelt det kan vara.
Och när han öppnar lådan och sätter igång den följer tydliga instruktioner via en inspelad röst.
Receptionpersonal har utbildats i första hjälpen
Anneli Fredriksson är en av receptionisterna som fått en genomgång av hjärtstartaren håller med, även om hon är lite osäker på hur det blir med ett skarpt läge.
– Det känns väldigt tryggt att den finns här, att vi kan hantera ett hjärtstopp nu om det inträffar, säger hon och tillägger att instruktionerna i difibrillatorn är väldigt lätt att följa.
10 000 hjärtstopp per år i Sverige
Räddningstjänsten har under många år erbjudit företag, föreningar och andra sällskap utbildning i hjärt -och lungräddning.
– Det inträffar 20 hjärtstopp per dag, och 10 000 per år, vissa går inte att rädda alla men det finns många goda exempel på folk som räddats, säger Peo Karlsson.
Och som bevis för det han säger kommer just Mattrensningsföretagets representant in genom entrén för att byta foajémattan. När han lika hastigt försvinner ut genom dörrarna igen, säger han att han är ett levande bevis för att hjärt -och lungräddning fungerar i praktiken.
17 000 kostar en defibrillator att köpa in. I nuläget finns tre utplacerade i centrala Värnamo. Utöver de två ovannämnda finns det också en hjärtstartare i sporthallen.
I Bor, Bredaryd och Rydaholm finns en något större utrustning i den så kallade gula väskan på respektive räddningstjänst.
Mycket bra med hjärtstartare. Men jag tror det rör sig betydligt mer människor på Citygross och ICA Kvantum.Där kunde väl kommunen gemensamt md butikerna satsa på hjärtstartare.
Och sen finns det flera stora arbetsplatser. Ett led i personalpolitik att ha hjärtstartare. Eller…
Jag bara undrar hur Värnamo kommun tänker! Jag jobbar inom äldreomsorgen och frågade min chef om just HLR samt första hjälpen fick då till svar att det finns INTE att tillgå den utbildningen för oss inom vård och omsorg! Där vi jobbar med personer som tidigare haft hjärtinfarkter m m men det är ju toppen att de i kommunhuset kan känna sig säkra medan vi andra vanliga knegare får förlita oss på kunskap som vi fick för över 7 år sedan. Hade varit kul att veta hur de tänker att vi ska som är utbildad personal inte kan få adekvat utbildning utan att våra kära kommunpolitiker är de som är mest sårbara i hela Värnamo kommun! Grattis!
Erik: Ica Kvantum har redan en hjärtstartare. Det stod inte för så länge sedan i deras annonsblad.