130 kommuner i landet har deltagit i en undersökning där man jämfört kvalitet på fem olika områden. Positivt för Värnamo kommun är att man höjt sig avsevärt när det gäller hur man bemöter kommuninvånarna. Negativa siffror blev det bland annat när det gäller medborgarinflytande.
Under eftermiddagen presenterade Ann-Louise Övrige, kvalitets och utvecklingansvarig på Värnamo Kommun, senaste resultatrapporten, Kommunens Kvalitet i Korthet, där kvaliteten på flera olika områden har undersökt i 130 av landets kommuner.
En undersökning som Värnamo kommun har deltagit i under de senaste tre åren och som jämfört 130 kommuner runt om i landet. Man jämför kvaliteten på flera olika områden. Bland mycket annat, bemötande av kommuninvånarna när de tar kontakt med kommunen för att ställa en enkel fråga, eller medborgarnas möjlighet till inflytande.
— I tre tidigare mätningar har det visat att vi varit dåliga på bemötande. Denna gång hamnade vi över medelvärdet som dessutom höjts rejält. I den här mätningen fick vi 83,9 % och medel är 82,8, säger Ann-Louise Övringe.
– Vi blev bestörta efter resultatet förra året och har fokuserat på att bättra oss, berättade kommunchefen Mats Hoppe.
Annat som undersökts är också hur lång tid väntetiden i snitt är för att få plats på ett äldreboende eller handläggningstiden i snitt för ekonomiskt bistånd. Dessutom har man också tittat på simhallens och bibliotekens tillgänglighet.
När det gällde frågan hur man möjliggör för medborgarna att delta i kommunens utveckling, hamnade Värnamo kommun en bra bit under medelvärdet som var 44. Nu blev resultatet 25.
— Detta är en fråga som vi arbetar med just nu. I maj kommer en rapport om medborgarinflytande där vi lyfter de här frågorna och hur vi kan arbeta med detta, säger Ann-Louise Övringe.
Även vad det gäller andelen elever som fullföljer gymnasiet ligger kommunen under medelvärdet som är 77 och värdet för Värnamo är 76.
Resultaten i undersökningen pendlar upp och ned men det ser kommunstyrelsens ordförande, Hans-Göran Johansson (C) inte enbart som negativt, utan kanske till och med som något positivt.
– Det hade varit oroväckande om vi haft toppbetyg i allt och det här ger oss också något att jobba vidare på.
Läs hela resultatrapporten här