På internationella kvinnodagen presenterar Lärarförbundet en undersökning som visar att 4 av 10 lärare överväger att lämna yrket. Nu är låg lön huvudskälet även för kvinnorna.
– Länge har våra politiker kunnat luta sig tillbaka och lita på att kvinnor som arbetar inom skolan fortsätter att ställa upp trots att deras löner hålls nere. Nu ser vi ett trendbrott där de tydligt säger ifrån. Det måste tas på allvar, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
Undersökningen baserar sig på frågor ställda till drygt 1.300 lärare i hela skolsystemet. De har fått svara på frågan om de under de senaste tolv månaderna allvarligt har övervägt att byta yrke. 4 av 10 har svarat ja, och i gruppen män som redan är underrepresenterad är siffran nästan 5 av 10. Omräknat blir det cirka 80.000 lärare som har dessa tankar.
– Det är en oansvarig politik att hålla nere lärarnas löner. Det gör det svårt både att behålla och rekrytera de bästa lärarna i framtiden, säger Eva-Lis Sirén.
Undersökningen är en uppföljning av frågor ställda av SCB till lärare 2004. Redan då angav män lön som viktigaste orsak till att de funderade på att lämna yrket, en siffra som från varannan nu har ökat till två av tre. En stor förändring är också att även kvinnor nu uppger lön som den allra viktigaste orsaken.
– Detta är inget annat än strukturell lönediskriminering. Nu måste regeringen sjösätta sin utlovade satsning på att stimulera de kommuner som höjer lärarnas löner, säger Eva-Lis Sirén.
2009 tjänade en grundskollärare i snitt 12.000 kronor mindre i månaden än en Dataspecialist. På ett helt yrkesliv blir det 5,8 miljoner mindre i lön vilket också gör att lärarna sedan får en klart lägre pension.