Det måste vara frivilligt att teckna kollektivavtal. Det framgår av en ny undersökning från Företagarna.
– Då blir kollektivavtalen mer anpassade efter de små företagens verklighet, säger Frida Boklund, Företagarna.
Den allmänna uppfattningen är att i stort sett alla företag har kollektivavtal. Det är fel. Endast cirka 40 procent av de minsta företagen (1–49 anställda) har det. Försiktigt räknat innebär det att en halv miljon människor arbetar utan kollektivtal eller hängavtal.
Att företag väljer bort kollektivavtal beror inte på att de vill ge sämre villkor till sina anställda. Det handlar i stället om att kollektivavtalen ofta saknar tillräcklig flexibilitet, visar Företagarnas rapport. Avtalen är framförhandlade med de stora företagens situation som utgångspunkt. Det gör att de många gånger blir alltför otympliga för de små företagen.
Många av de tillfrågade i undersökningen anser att kollektivavtalen är problematiska medan andra har stöd av dem i sin verksamhet. Rapporten visar också vilka branscher som har störst anslutningsgrad (samfärdsel 62 procent) och minst anslutningsgrad (finans 15 procent).
Vidare pekar undersökningen på skillnaden mellan olika delar av landet där andelen kollektivavtal/hängavtal är störst i norra delarna och på Gotland. Minst vanligt med kollektivavtal är det i Stockholms län där det också är lågt stöd för sådana avtal.
– Företag som har bra villkor för personalen ska inte tvingas att teckna kollektivavtal. Och rätten att sätta företag i blockad måste begränsas, säger Frida Boklund.