Socialdemokraterna har lagt ett yttrande över förslaget till energi- och klimatstrategi i Värnamo kommun.
Partiet konstaterar att det finns mycket gott och ambitiöst i förslaget:
– Vi ser fram mot åtgärderna men framför allt i att den slutliga reviderade strategin skall vara ett tydligt upprop att nu vågar Värnamo kommun ta klivet till att bli en energi- och klimatsmart kommun med spets, säger Ulla Gradeen (S)
– Vi påpekar bland annat behovet av att lyfta fram vattendragen som en tillgång, behovet av en tydlig träbyggnadsstrategi, samspelet mellan social och ekologisk, ekonomisk hållbarhet, behovet av cykelnät som har bra underlag och trygg och säker belysning. Glöm inte barnperspektivet, inbjud barn och ungdomar i åtgärdsarbetet. Mer visionärt och inte så ”lagom”… noterar hon.
Så här lyder yttrandet i sin helhet:
Yttrande över förslag till Energi- och klimatstrategi
Värnamo kommun skall vara en ekokommun värd namnet. Det räcker inte med att ingå i ett nätverk, vi måste tillsammans i alla delar delta i arbetet att bli ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle. Socialdemokraterna uppskattar den ansats som finns i dokumentet och att man så tydligt pekar på de tre viktiga hållbarhetskriterierna.
Vi har tidigare efterlyst ett tydligt beslut och arbetssätt i kommunen för att våga sätta ribban högre och utmärka oss som en klok och framsynt kommun som tänker på miljön och ser tillväxtpotentialen i detta. Här är Energi- och klimatstrategin tyvärr väl ”lagom”, trots sin förbättring mot tidigare dokument.
Framför allt måste nu denna strategi bli en handling som hela tiden finns med i alla de beslut och åtgärder vi gör i kommunen, det får absolut inte bli liggande. Tyvärr känner vi oss något luttrade utifrån tidigare erfarenheter. Till skillnad mot tidigare måste detta dokument ”gå från hyllan till verkligheten”. Uppföljningen som anges kan vara ett hjälpmedel, men det krävs också politiskt mod och följsamma förvaltningar/kommunala bolag, för att delta i ett reellt genomförande.
Kapitel 5 innehåller åtskilliga kloka förslag där ansvarig är utpekad, men strategins genomförande skulle vinna större genomslag om man också skapade en folkrörelse och folkbildning i modern tappning. Tidigare fanns en ekoavdelning i kommunen, lite av det arbetssättet med goda inspiratörer anser vi skulle vara lämpligt att komplettera det lokala energi- och klimatarbetet med.
Några detaljer i kapitel 5. Vi tillstyrker samtliga förslag men har nedanstående förslag till kompletteringar alternativt justeringar.
2. Uppdatera texten, eller stryk avsnittet om VVBGC eftersom det numer är känt att Energimyndigheten och regeringen tyvärr inte längre stödjer verksamheten.
3. Var tydlig med att ett gasnät endast kan vara möjligt för fossilfri gas.
8. Solfångarfält är intressant men vad skall energin användas till och ersätta? Solceller är kanske ett ntressantare alternativ för elproduktion. Varför inte koppla samman solcellsteknik vid nybyggnation i utmärkta sollägen? Ref till Karlstad kommuns stadshus som installerat solceller i sina ”markiser” och därmed får kyla när solen lyser som starkast. Punkt 35 är bra
men väl låg ambitionsnivå.
11. Lågenergihus. I länets strategi talar man ju också om plusenergihus, det anser vi också skall ingå i den lokala strategin att jobba med.
12. Energikontor. Målet kan knappast vara kontor i F-län utan ett kompetent kontor inom nära avstånd. För Värnamo kommuns del är det lika nära till Växjö som Jönköping och där finns sedan länge väl uppbyggd kunskap.
16. Gratis resor för färdtjänstberättigade. Ännu bättre vore om även ungdomar fick den delen, eller varför inte alla som ett mål?
20. Sopbilarna skall dessutom kunna ta emot olika kärl med avfall inkl komposterbart.
21. Kkolskjutsar skall också läggas upp på optimalaste resväg. Här är Gis ett hjälpmedel. Kortast möjliga resväg innebär även att barnen får kortare restid. Med klimatsmarta drivmedel så kan man vinna på fler kortare turer, det är ju den totala vinsten som är intressant.
23. Inte bara resvaneundersökning utan även ett projekt för att stimulera till ökat resande med kollektivtrafik över huvud taget. Alternativ att också koppla samman med gång- och cykel för dem som kan. Se även 29.
25. Lägg in de tre hållbarhetsperspektiven i detta istället för att rabbla upp alla gatunamn (vilka kan förändras inom tid). Ett sammanhängande trafiksäkert nät mellan bostadsområden och skolor/arbetsplatser är högprioriterat. Separera gång och cykel i de täta stråken. Gott om cykelställ, även med väderskydd, ökar tillgängligheten. Cykelvägarna skall ha bra beläggning och vara belysta så att trygghet och säkerhet uppnås. Se även 29.
33. Redaktionellt. Vad är det föreningarna kan….
44. Tjänstecyklar, tänk även in El-cyklar, underlättar i backiga områden!
Det vi Socialdemokrater dessutom saknar är en tydligt träbyggnadsstrategi för vår kommun. Att bygga i trä har många fördelar och stimulerar också lokal användning av ”Smålands guld”- skogen. Tillväxtfrämjande samtidigt som klimatsmart. Vi föreslår en komplettering av materialet för detta område.
Vi saknar också logistikdesign, dvs hur utformas gatunätet och parkeringar, stråken ur ett användarvänligt perspektiv? Samspelet mellan gående, cyklister och bilister vid platser där alla tre rör sig samtidigt. Med en logistikanalys kan förmodligen en klimatsmartare design av ”trafikplatsen” uppnås.
I vår kommun finns flera samhällen som har vattendrag intill eller i sig. Vattendrag och grönskan är en viktig del i det ekologiska systemet. Komplettera strategin och åtgärderna med hur man kan lyfta fram vattendragen bättre i klimatarbetet.
Ett nytt reningsverk har stått på agendan under väldigt lång tid. Vi är flera som är överens om att föreslagen placering inte är den optimalaste ur energi- och klimataspekt, hur tänker man då lyfta in åtgärder för att ändå kompensera placeringen? Omhändertagande av dagvatten lyser fortfarande med sin frånvaro. Detta är två punkter som vi Socialdemokrater anser måste tas på allvar på flera plan.
I alla åtgärdsförslag och beskrivningar saknar vi barnperspektivet och kopplingen till FN:s barnkonvention. Var tydliga med att bjuda in barn och unga i både diskussioner om vilka typer av åtgärder som behövs, i formuleringen av visionen, i arbetet med att genomföra. Att göra skolprojekt enbart är inte tillräckligt som vi ser det.
Sammanfattningsvis konstaterar vi att det finns mycket gott och ambitiöst i förslaget, vi ser fram mot åtgärderna men framför allt i att den slutliga reviderade strategin skall vara ett tydligt upprop att NU vågar Värnamo kommun ta klivet till att bli en energi- och klimatsmart kommun med spets!
Värnamo april 2011
Socialdemokraterna i Värnamo kommun
Genom Anders Ångkvist, ordförande