SAM, Svenska Alliansmissionen, har inga planer att gå samman med andra samfund. Den slutsatsen kan man dra efter en stor enkät som genomförts.
Med sina 177 församlingar och drygt 13.500 medlemmar är Svenska Alliansmissionen ett av Sveriges mindre kyrkosamfund, men med en positiv medlemsutveckling. I ett pressmeddelande noterar man att i en tid där det andliga sökandet bara blir större och större har kyrkorna sin givna plats och borde kunna ta ännu mera plats.
– Det finns en äkta längtan efter att nå ut med budskapet och undersökningen med tillhörande utredning ger oss en fast grund att stå på inför kommande arbete inom vårt samfund, säger Anders Bengtsson, missionsföreståndare för Svenska Alliansmissionen som har sitt säte i Jönköping.
De senaste tio åren har det varit en positiv ökande trend för Svenska Alliansmissionens församlingar med 2008 som ”toppår” med 271 nya medlemmar på bekännelse.
–Vi är jätteglada för att vi under 2010 välkomnade 228 personer in i våra församlingar efter att de fått en tro på Jesus Kristus. Men vi vill så klart öka den takten för varje år, säger Lars-Gunnar Jonson från Vaggeryd som är missionssekreterare för Sverige-arbetet.
Församlingsenkäten innehåller många svar och man pekar bland annat ut den lokala förankringen som mycket viktig för Svenska Alliansmissionens medlemmar. I dag är människor i församlingarna mindre och mindre ”alliansare” och mer och mer lokala i sin identitet. Men man menar att samfundet behövs som resurs för församlingarna i förverkligandet av evangelium i det lokala samhälle man lever i. ”Att vara på väg tillsammans” är ledorden.
Man menar samtidigt att samfundet behövs och ger klart besked att samfundet ska ta vid med stöttning där inte församlingarna och ungdomsgrupperna klarar av att jobba vidare själva.
De svarande menar också att de viktigaste uppgifterna för samfundet i framtiden är att bedriva pionjär- och missionsarbete i Sverige och utomlands. Att stödja pastorer, styrelser och ledare med resurser och mentorskap anses viktigt och att samfundet är drivande i framtidsfrågor och vision. Det är tydligt att församlingarna gärna tar emot stöd av samfundet centralt i de utmaningar de står i, samtidigt som man beskriver att det är församlingarna som själva ska avgöra behoven lokalt, utan direktiv från centralt håll.
Framtidsutredningens slutrapport kommer behandlas på Svenska Alliansmissionens årskonferens 2–5 juni.