Personal i Landstinget i Jönköpings län har blivit ännu bättre på allt från att sprita händerna till att bära kortärmat vid nära patientkontakt.
Det visar den andra nationella mätningen av hur vårdpersonal i kommuner och landsting följer hygienrutiner och klädregler. Mätningen, som är till för att öka fokus på patientsäkerhet, sker höst och vår.
– Det är glädjande att våra resultat förbättrats ytterligare sedan höstens mätning, säger hygiensjuksköterska Gunhild Rensfeldt. Följsamhet till basala hygienrutiner har ökat från 81 procent till 86 procent och klädregler från 97 procent till 98 procent.
84 procent följde alla hygienrutiner och klädregler. Det är näst bästa resultatet i landet och betydligt högre än rikssnittets 64 procent.
– Landstinget har sedan 2006 mätt följsamheten månadsvis av utbildade hygienobservatörer och de här siffrorna bekräftar våra månadsmätningar.
Under senaste mätningen rapporterades 1.030 observerade arbetsmoment nära patienter på sjukhusen och vårdcentralerna.
– Observatörernas insatser och chefernas engagemang är två framgångsfaktorer för att behålla intresset för och öka kunskapen om hygienrutiner, säger Gunhild Rensfeldt.
Resultat hygienrutiner och klädregler
Landstinget: 86 procent följde basala hygienrutiner och 98 procent hade korrekt klädsel. Totalsiffra: 84 procent
Höglandssjukhuset*: 84, 99 respektive 83 procent
Länssjukhuset Ryhov, Jönköping*: 86, 97 respektive 85 procent
Värnamo sjukhus*: 91, 99 respektive 91 procent.
Vårdcentralerna: 79, 92 respektive 73 procent
* inklusive radiologi, laboratorieverksamhet och klinisk fysiologi på respektive sjukhus.
Vårdrelaterade infektioner
Även andelen vårdrelaterade infektioner mäts regelbundet med stöd från SKL, i våras för sjunde gången. 10 procent (74 patienter) av de 739 patienter som den 6 april 2011 vårdades för kroppsliga sjukdomar på sjukhusen i Jönköpings län hade en vårdrelaterad infektion. Riksgenomsnittet är 9,2 procent.
I tidigare undersökningar har Landstingets andel varierat mellan 7,1 och 9,4 procent.
Ovanligt inom psykiatrin
Vårdrelaterade infektioner är mycket ovanliga hos patienter som vårdas inom psykiatrin.
Vid mätningen i april 2011 hade ingen av de 122 registrerade patienterna någon vårdrelaterad infektion. Räknas psykiatrins mätning in blir Landstingets totalsiffra 8,6 procent.
Resultat vårdrelaterade infektioner
Höglandssjukhuset: 12 av 204 patienter hade en vårdrelaterad infektion, det vill säga 5,9 procent. Siffran har tidigare varierat mellan 3,5 till 12,6 procent.
Länssjukhuset Ryhov, Jönköping: 39 av 362 patienter hade en vårdrelaterad infektion, det vill säga 10,8 procent. Siffran har tidigare varierat mellan 8,1 till 9,9 procent.
Värnamo sjukhus: 23 av 173 patienter hade en vårdrelaterad infektion, det vill säga 13,3 procent. Siffran har tidigare varierat mellan 5,2 till 9,4 procent.
Intern analys viktigast
Chefläkare Karsten Offenbartl på Höglandssjukhuset påpekar att mätningen av vårdrelaterade infektioner är en ögonblicksblick av hur det ser ut just den aktuella dagen.
– Höglandssjukhuset har denna gång en låg siffra, vid nästa mättillfälle kommer andra förutsättningar att råda och andra siffror att gälla, Det viktiga med mätningarna är den interna analys som löpande sker över tid och där man kan se förändringar i infektionsläget på olika enheter inom sjukhuset. På så sätt kan varje verksamhet arbeta vidare för att minska de vårdrelaterade infektionerna.
Förbättringar pågår
SKL:s mål att halvera förekomsten av vårdrelaterade infektioner till 2013 är högt satt. För att komma dit har Landstinget i Jönköpings län initierat ett antal förbättringsarbeten.
I detta ingår att vården analyserar de inträffade fallen för att i framtiden minska risken för att den här typen av infektioner uppstår.
Ett exempel är en handlingsplan mot tarminfektioner orsakade av bakterien Clostridium difficile som nu tas fram inom Höglandets sjukvårdsområde.