Badplatsen i Rydaholm, såväl byggnad som anläggningen i övrigt, är nu upprustad lagom till badsäsongen börjar.
Valet stod mellan renovering av den gamla servicebyggnaden och rivning för att ersätta med en enklare toalett. I ett samarbetsprojekt mellan Fritidskontoret i Värnamo kommun och Rydaholms Vägförening kunde fritidskontoret genomföra en omfattande renovering och standardhöjning av servicebyggnaden. Entreprenör har varit Eidenskogs Bygg AB och projektledare Benny Engstrand från Värnamo kommun.
Skadegörelse blev dyr
Ganska tidigt kunde man konstatera att arbetena skulle bli mer omfattande än vad man väntat. Nya träd planterades men de hade inte hunnit rota sig förrän de blev utsatta för skadegörelse, en händelse som har polisanmälts. Dessutom kapades ett stort antal grenar på de träd uppe vid vägen som skulle skydda mot buller och insyn. Detta retade upp rydaholmarna, som krävde någon annan form av skydd. Olika alternativ diskuterades såsom skyddsplank, trädplantering och bullervall. Det blev slutligen en bullervall, utformad efter vägverkets riktlinjer, som blev lösningen. De som vill kika på badgästerna nu får besöka soldyrkarna på stranden.
Handikappanpassning var målsättningen
Nya bestämmelser om handikappanpassning av offentliga miljöer gäller från 2010. Därför blev det nödvändigt att göra vissa insatser på badet i Rydaholm och det var de nya lagbestämmelserna som satte igång projektet.
På 70-talet anlades den nuvarande badanläggningen. Då drogs det fram kommunala VA-ledningar från samhällets VA-verk. Duscharna tempererades 1988 och elektrisk belysning installerades såväl i servicebyggnaden som i parken.
Trots den höga standarden var det inte tillräckligt enligt de nya bestämmelserna.
Toppenstandard blev resultatet
Det fanns tidigare flera vattentoaletter men nu konstaterades att det räcker med två, varav en större så att det går att köra in med rullstol.
De fyra omklädningsrummen har försetts med fönster och med dörrar, som är handicapgodkända. Taket får nytt ytskikt.
På marksidan ser man den stora förändringen.
En nivåhöjning framför servicebyggnaden gör det möjligt att komma in till alla utrymmen med rullstol. En särskild parkeringsplats för rörelsehindrade har anlagts och försetts med asfalt nere vid stranden. Dit får man köra, men bara om man har särskilt parkeringstillstånd. Härifrån leder en hårdgjord stig förbi badbryggorna och fram till omklädningsrummen.
Den tidigare bron över viken från sommarhemmet Sjöholmen finns kvar och är även den körbar med rullstol och rollator.
Gång- och cykelvägen från samhället ansluter till denna bro, som är försedd med flaggstänger för att ytterligare höja trevnaden.
Bron utgör förbindelse med Sjöholmen där Missionskyrkan driver servering och kiosk sedan 1970. De första 25 åren var serveringen öppen alla dagar under sommaren och många ungdomar har haft sin första anställning där och sedan fått fasta jobb hos andra arbetsgivare. Numera är öppettiderna begränsade till helgerna och sköts helt med ideell föreningsinsats.
Rastplats för resande
Vid den allmänna parkeringsplatsen uppförs två bord, försedda med tak. Detta blir en tillgång för resande på riksväg 27 men också för andra som vill dricka sitt medhavda kaffe och beundra utsikten också när det regnar.
I övrigt finns det gott om bord och sittplatser nere vid stranden. Där finns också en välutrustad lekplats. Även om badplatsen har varit välbesökt tidigare somrar kan man förvänta sig att besöksfrekvensen kommer att öka efter den omfattande upprustningen.
Eftersom badet är särskilt barnvänligt kan man förvänta sig många barnfamiljer bland besökarna. Där finns flera badbryggor och många barn brukar fiska i sjön när de är där.
Huvudentreprenören Christer Eidenskog och projektledaren Benny Engstrand var de som planerade och genomförde.
Skall jobbet bli bra måste man serva sin maskin, säger Christian Emilsson, grävmaskinisten som format bullervallen.
Serveringen på Sjöholmen ligger på andra sidan viken med härlig utsikt över sjön och badplatsen.
EFina promenadstråk, hårdgjorda med bergkross, passerar badstranden och lekplatsen.
Badplatsen drabbades av skadegörelse då träd till stora värden förstördes.