Höjt straff för sexköp, inga cookies utan samtycke och höjda studiemedel är några av de lagar som träder i kraft kring halvårsskiftet.
Bland lagar som träder i kraft vid halvvårsskiftet saxar vi följande från Riksdagen och departement:
Träder i kraft 1 juli
CSN får kräva tillbaka studiemedel i 25 år, mot dagens 10 år.
Utbildningskontrakt ska upprättas för varje elev i gymnasial lärlingsutbildning.
Elever som är dövblinda eller har svår språkstörning ska läsa svenska i stället för teckenspråk om de inte har behov av teckenspråk.
Myndigheter som långtidshyr bilar ska ta hänsyn till deras miljöpåverkan.
När insättningsgrantin utlöses ska pengarna betalas ut inom 20 dagar.
Banker, kreditmarknadsföretag och myndigheter behöver inte tillstånd från Finansinspektionen för att ge ut elektroniska pengar.
Företag inom EES behöver inte ha filial här. En särskild delgivningsmottagare behövs bara om en filials vd är bosatt utanför EES-området.
Utlänningar som söker uppehållstillstånd ska lämna fingeravtryck och låta sig fotograferas. Foto och fingeravtryck får också tas vid in- eller utresa och vid kontroller inne i landet.
Beslut om avslag på visumansökningar kan överklagas till migrationsdomstol och Migrationsöverdomstolen. Överklagandena ska samlas på en av migrationsdomstolarna, regeringen bestämmer vilken.
Lokförare skak ha särskilt förarbevis, och intyg från arbetsgivaren om vilka tåg de har rätt att köra. Förarbevis och intyg samlas i ett register.
Koppleri, grov förskingring, grovt bokföringsbrott, grov bestickning, grovt skattebrott, grov olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor och grovt insiderbrott kriminaliseras på förberedelsestadiet. Detsamma gäller grovt miljöbrott, grovt artskyddsbrott samt de grova fallen av jaktbrott och jakthäleri. De brotten straffbeläggs dessutom som försök.
Havs- och vattenmyndigheten tar över verksamhet som rör miljöfrågor. Fiskeriverket läggs ned.
Patentlagen ändras så att det klart framgår att kravet att en uppfinning ska vara ny inte hindrar patent på nya medicinska användningar av ett redan känt ämne.
Cookies får användas bara om besökaren på hemsidan samtycker. Längsta tillåtna bindningstid i avtal mellan operatör och konsument är 24 månader. Att flytta ett telefonnummer till en ny operatör ska ta högst en arbetsdag. Kommunikationsnät i byggnader ska kunna användas av fler operatörer.
Maxstraffet för köp av sex höjs från ett halvårs fängelse till fängelse i ett år.
Arbetsförmedlingen får behandla personuppgifter om brott och domar i brottmål i en arbetsmarknadspolitisk databas.
Kronofogden får använda uppgifter från Skatteverkets beskattningsdatabas i arbetet med skuldsanering. Kronofogden får också använda sina egna databaser i arbetet med att förebygga överskuldsättning.
Vid elbrist ska den el som finns skickas till samhällsviktiga elanvändare i stället för att stängas av områdesvis.
Också företagare kan få skuldsanering.
Skjutvapen, vapendelar och förpackningar med ammunition ska märkas vid tillverkningen. Även vapen och vapendelar som förs in i Sverige ska märkas.
Alkolås räknas inte längre till sådan extrautrustning som höjer värdet av en bilförmån.
Förverkande över nationsgränserna i EU blir möjligt. Sverige kan på en annan medlemsstats uppdrag ta hand om eller förstöra egendom som någon tillskansat sig genom brott, och vice versa.
Fastighetsmäklare måste upprätta förteckningar över bud på objekt, och visa köparen och säljaren. Objektsbeskrivningar ska innehålla fler uppgifter. Mäklare får större möjlighet att ha sidoverksamhet, som förmedling av lån och försäkringar.
Riksbanken får samla in uppgifter om värdepapper från alla svenska utgivare, också från dem som inte står under Finansinspektionens tillsyn.
Lagen om lärarlegitimation träder i kraft, men tillämpas fullt ut först från den 1 juli 2012. Lärare och förskolelärare som saknar legitimation men var anställda före den 1 juli 2011 får fortsätta som förut till och med den 30 juni 2015.
Studiemedlen höjs med 498 kronor i månaden. Det är den del som är lån som ökar.
Utbildningsutskottet 2010/11:2 Beslut 21 december 2010
Lagen om betyg från årskurs 6 träder i kraft, men tillämpas inte förrän på utbildningar som startar efter den 1 juli 2012.
Försäkringsbolag får inte slentrianmässigt begära samtycke att hämta in hälsouppgifter från den som ansöker om en försäkring. Om bolaget säger att uppgifterna är nödvändiga kan det prövas i domstol. Också vid skadereglering måste bolaget ha skäl för att begära samtycke till insamling av hälsouppgifter.
Reglerna för att registrera varumärken förenklas. Det blir också lättare att häva registrering av varumärken och firmor som innehavaren inte längre har något intresse av.
Lex Sarah utvidgas till att gälla inom hela socialtjänsten och vid Statens institutionsstyrelse. Anställda blir skyldiga att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden.
Följande trädde i kraft i maj
Tjänstemän vid Transportstyrelsen har rätt att kontrollera fordons färdskrivare, och får då bland annat provköra fordonet.
Bosättningskommunen har ansvar för hemtjänst också när personer semestrar i en annan kommun.
Två nya lagar, avgasreningslagen och drivmedelslagen, har ersatt lagen om motorfordons avgasrening och motorbränslen.
Läkemedelslagen har anpassats till EU-förordningar om specialtillverkade läkemedel för avancerad terapi.
Socialutskottet 2010/11:7 Beslut 2 mars
En ny plan- och bygglag har trätt i kraft. Den nya lagen innebär bland annat att alla som söker bygglov ska få besked inom tio veckor.
Civilutskottet 2009/10:25 Beslut 21 juni 2010
Vid beslut om bygglov och förhandsbesked ska grannar underrättas. Sökanden och andra som har lämnat synpunkter som inte har tillgodosetts delges beslutet.
Kommunerna har rätt att upphäva eller besluta om dispens från strandskyddet också när det gäller ett statligt vattenskyddsområde eller ett miljöskyddsområde. Tidigare var det länsstyrelserna som beslutade i sådana frågor.
Fem nya domstolar, mark- och miljödomstolar, har hand om miljömål, plan- och byggmål och fastighetsmål.
Trädde i kraft i juni eller i slutet av juni
En ny EU-förordning om underhåll till barn har trätt i kraft. Kompletterande svenska bestämmelser har samlats i en ny lag. Bland annat kan man få rättshjälp utan avgift i vissa ärenden om underhåll till barn.
Träder i kraft 30 juni
Ändringar i EU-regler för avveckling i system för betalningar och värdepapper och för finansiella säkerheter leder till svenska lagändringar. Bland annat kan vissa penningfordringar vara säkerhetsobjekt och avveckling mellan olika samverkande system omfattas av skyddet mot rättsliga risker vid avveckling.
Reglerna om kapitaltäckning och stora exponeringar skärps för kreditinstitut och värdepappersbolag.
Träder i kraft 10 juli
Nedskräpning delas upp i två kategorier. Den nya kategorin lindrig nedskräpning kan bötfällas på plats.
Miljö- och jordbruksutskottet 2010/11:24 Beslut 1 juni
Träder i kraft 20 juli
Apparater som behöver el ska vara märkta med energiförbrukning.
Leksaker måste vara säkert utformade, bland annat när det gäller vilka kemikalier de innehåller.
Träder i kraft 1 augusti
Storflygplatser (i praktiken bara Arlanda) måste samråda med flygbolagen innan avgifter ändras.
Svenska fondbolag får förvalta fonder i andra EES-länder och utländska bolag får förvalta svenska värdepappersfonder.
Konkurrensbegränsande avtal om forskning och utveckling förbjuds om företagen tillsammans har en marknadsandel på över 25 procent.
Polisen ska dela med sig av DNA-profiler, fingeravtryck och fordonsuppgifter till andra EU-länder.
Fler rättstvister ska lösas genom medling eller förlikning. Tystnadsplikt ska gälla för medlare.
Statens institutionsstyrelse ska ansvara för utslussningen av unga brottslingar. De unga får förses med fotboja.
Stamnätsföretag för el ska vara certifierade. Samma gäller överföring av naturgas i högtrycksledningar. Bara nätföretag som ingår i samma koncern som ett företag som bedriver handel eller produktion behöver ha en övervakningsplan mot snedvriden konkurrens.
Lagen om teknisk kontroll och lagen om CE-märkning förs samman till en ny lag. Swedac får ta ut sanktionsavgift av dem som felaktigt uppger sig vara ackrediterade enligt lagen.
Kravet på dispens från Arbetsmiljöverket för övertid över 200 timmar per år avskaffas.
Arbetsmarknadsutskottet 2010/11:8 Beslut 18 maj