Helena Egerhag, 33 år, från Bor, kallskänka och butikschef på Stigs Café 18 i Värnamo, har chans att vinna SM.
Den 15 september avgörs vem som gör Sveriges godaste, mest trendiga och nyttigaste macka. Tio bagare och konditorer, från Skellefteå i norr till Malmö i söder, tävlar i finalen. Där ska de inför en expertjury färdigställa 20 mackor var på 45 minuter. Uppgiften är att göra en modern och näringsriktig macka som är lätt att ta med sig .Förutom smak och utseende bedöms även nytänkande, tillvägagångssätt, effektivitet och möjlighet att äta mackan på språng.
– En hälsosam macka är en populär lunch i Sverige och att komponera en god och nyttig lunchmacka som dessutom är lätt att äta är en konst. Mack-SM lyfter framstående talanger från vår bransch som vet hur man gör bra mat av bröd, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
Segraren i Mack-SM 2011 vinner ett stipendium på 10.000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.
Helena Egerhags tävlingsmacka: ”Stigs sötnötsröra med brie”, ett rågbröd med Philadelphiaost, brie, lollo rosso-sallad och en sötnötsröra av mozzarella, jordnötter, pinjenötter, solrosfrön, tranbär, persilja och persika.
– Jag har valt en vegetarisk och proteinrik lunchmacka helt utan kött. Jag vill erbjuda en ny, spännande och fräsch macka som passar de flesta. Jag märker av en stor efterfrågan på mackor som lunchalternativ och det är därför viktigt att kunna erbjuda fler smakvariationer, säger Helena Egerhag.
Helena från Bor tävlar i SM. Pressbild
Det är en sådan här macka som Helena tävlar med.