Annie Johansson (C) från Värnamo debatterar i dag. Det handlar om det nya entreprenörskapspaket för unga som Centerpartiet föreslår. Mikrolån för unga och starta-eget-bidrag för alla unga är två av de förslag som ingår.
xxxxx
Det är företagen som är grunden till välfärden. Det är företagen som är grunden till skatteintäkter och som gör att vi har pengar till en god kvalité inom vård, skola och omsorg. Trots det är normen i Sverige fortfarande att vara anställd och undantaget att vara företagare.
Enligt Entreprenörskapsbarometern från 2008 skulle 40 procent av unga mellan 18–30 år vilja vara företagare. Trots det drev bara fyra procent av de sysselsatta i den åldern ett eget företag. Det finns en stor potential bland dagens unga, de kan bli historiens bästa entreprenörer men för att nå dit behövs ekonomisk stimulans och politisk handlingskraft så att fler våga ta steget. Centerpartiet föreslår därför ett entreprenörskapspaket som är särskilt riktat till unga. Det skulle skapa en grundplåt som är så viktig för att ta steget och förverkliga sin dröm.
Inom ramen för Ung Företagsamhet driver det här läsåret 19.954 gymnasieelever, 15 procent i varje årskull, ett företag. Trenden är att nästan en fjärdedel av dem driver ett eget företag då sysselsätter tre till fyra personer tio år senare. Viljan finns, det gäller nu bara att skapa rätt förutsättningar. Sverige hör till ett av de länder som har den högsta ungdomsarbetslösheten. Stora grupper riskeras att permanent slås ut från arbetsmarknaden. Startar fler unga företag kan den trenden vändas. Av den anledningen vill vi att Ung Företagsamhet ska omfatta alla elever under gymnasietiden.
Ett stort problem för unga är bristen på kapital. För att få ett lån måste det finnas någon säkerhet eller sparat kapital, det sakar ofta unga. Som en del i entreprenörskapspaketet vill vi införa ett mikrolån som riktar sig till unga. Mikrolån är små lån utan säkerhet som istället bygger på en bra och trovärdig företagsidé. Genom en mikrolånsreform, likt den som finns för andra grupper i samhället, skulle unga företagare få möjlighet att ta lån utan säkerhet upp till 250.000 kronor. Almi borde vara den myndighet som har ansvar för att administrera mikrolånen.
Något som vi också vill förändra är när du har rätt till starta-eget-bidrag. Det är helt orimligt att du idag måste vara arbetslös för att få ta del av bidraget. Företagande är ingen reträttväg om du inte blir anställd. Vi vill att starta-eget-bidraget bör kunna ges till alla ungdomar som vill starta eget oavsett om man kommer från en anställning eller direkt från skolan. Detta är också något som bör flyttas från Arbetsförmedlingens uppdrag och istället ingå i Almis.
Att driva företag är ingen arbetsmarknadsåtgärd, det är ett alternativ för alla och därför måste det i framtiden vara lika självklart att söka anställning som att ansöka om F-skattsedel. Dagens unga kan bli historiens bästa entreprenörer.
Annie Johansson (C) Värnamo
talesperson i arbetsmarknadsfrågor och ungdomsfrågor