Från och 2012 lämnar staten över en del av det statliga stödet till kulturen i länet som ett samlat kulturbidrag som Landstinget ska fördela.
I den regionala kulturplanen för 2012-2014 beskriver Landstinget hur man vill profilera kulturlivet i Jönköpings län. Kulturplanen har nu godkänts av landstingsstyrelsen.
– Det här är första gången vi har en samlad kulturplan för hela länet, säger Rune Backlund, ordförande i Landstingets regionala utvecklingsdelegation.
Han säger att den är en bra grund för våra fortsatta samtal med staten om hur vi stärker och utvecklar kulturen i länet. Många har varit delaktiga i arbetet med att ta fram planen och det gör att planens prioriteringarna har bra förankring både i kulturlivet och kommunerna.
Riksdagen har beslutat att införa en ny modell för regional tilldelning av statliga kulturmedel. Modellen kallas kultursamverkansmodellen. Kultursamverkansmodellen innebär att den regionala nivån får ökat ansvar eftersom Landstinget fördelar en stor del av de statliga kulturpengarna i sitt län.
Modellen är utformad så att vissa statliga kulturpengar efter förhandling mellan stat och landsting fördelas av Landstinget, med utgångspunkt från den regionala kulturplanen.
Samverkansmodellen ska vara införd i alla regioner och landsting senast 2015.
– Med en regional kulturplan får vi en ny plattform för det kulturpolitiska samtalet. Det ger uppmärksamhet för kulturens roll i samhällsutvecklingen och en tydlig målsättning för kulturutvecklingen i länet, säger Jörgen Lindvall, kulturchef, Landstinget i Jönköpings län.
Den regionala kulturplanen för Jönköpings län utgår från de kulturpolitiska mål och visioner som finns på nationell, regional och lokal nivå. Kulturplanen innehåller beskrivningar av de prioriteringar som Landstinget vill göra inom regional kulturverksamhet som får statligt stöd.
Landstinget i Jönköpings län får från och med 2012 ansvaret att fördela statsbidrag till: Professionell teater-, dans- och musikverksamhet, museiverksamhet, biblioteksverksamhet, konst- och kulturfrämjande verksamhet, regional enskild arkivverksamhet, filmkulturell verksamhet och hemslöjdsfrämjande verksamhet.
– Det har varit kulturpolitikens vilja att lyfta kulturens aspekter samt visa hur framtidens dialog mellan länets olika aktörer ska föras, säger Jörgen Lindvall.
Både kommunerna och kulturlivet har haft möjlighet att påverka innehållet i kulturplanen i samband med lokala samråd under vintern och under remissrundan i somras.
Med kulturplanen som grund beslutar det statliga Kulturrådet om det statsbidrag som Landstinget ska fördela. Hur stort statsbidraget blir får Landstinget besked om i början av 2012.
Slutligt beslut om den regionala kulturplanen tas på landstingsfullmäktige den 25 oktober 2011.