Bättre vård till lägre kostnader

Förslaget till budget för 2012 för Landstinget i Jönköpings län är återhållsamt, men innehåller ändå nya, långsiktiga satsningar inom flera områden. Dessutom föreslås en kraftsamling för att förbättra folkhälsa och vård och på sikt kunna minska kostnader.

– Vi, de fem partierna i  majoriteten, lägger idag fram en ansvarsfull och offensiv budget som tagits fram i stor samsyn, för att möta de stora utmaningar som kommer, säger Håkan Jansson, landstingsstyrelsens ordförande.

Landstinget i Jönköpings län går in i 2012 med ett bättre ekonomiskt läge än många andra landsting, som redan idag brottas med ekonomiska svårigheter.
Landstingets verksamhet 2012 omfattar nästan 10 miljarder kronor.

Orosmoln som påverkar
Landstingets finansiella situation försämras kraftigt av förändringarna i utjämningsbidraget. Om förslaget genomförs förlorar Landstinget omkring 85 miljoner kronor per år för 2013–2015, sammanlagt omkring 250 miljoner.

Kostnaderna för att driva hälso- och sjukvård har ökat snabbare än den ekonomiska tillväxten och inflationen. Kostnadsökningen för 2011 är 3,5 procent. För att hejda ökningen och klara förstärkningar inom prioriterade områden, görs under 2012 en effektivisering på 0,5 procent inom Landstingets alla verksamheter.

Osäkerheten i världsekonomin är ytterligare en orosfaktor. Den kan innebära lägre skatteinkomster om färre länsbor har arbete.

Kraftsamling 2012
I takt med de förändringar som sker i omvärlden, ska Landstinget stärka och förnya verksamheten för att nå bättre folkhälsa och bättre vård till lägre kostnader.

Landstinget planerar därför en kraftsamling under 2012 inom de områden där satsningar bedöms kunna minska kostnaderna följande år. Utgångspunkten är att arbeta med det som skapar värde för invånarna.

Satsningarna ska ske i projektform inom hälso- och sjukvård för äldre, egenvård, e-hälsa, patientsäkerhet, administrativa effektiviseringar och processförbättringar inom alla områden. Ökad samverkan både inom Landstinget och med länets kommuner blir än mer viktig. Samtidigt görs en översyn av olika specialistområden, för att skapa en jämlik vård, och av resursfördelningen.

Behovet av kraftsamling förstärks av aviserade förändringar i det kommunala utjämningsbidraget från och med 2013. Landstinget behöver anpassa kostnaderna och förstärka intäkterna med sammanlagt cirka 200 miljoner kronor under 2013–2015.

Satsningar 2012
Bemötande, tillgänglighet, patientsäkerhet och folkhälsa är viktiga områden som ständigt måste utvecklas och förbättras. Förstärkningarna som föreslås för 2012 sker inom dessa områden.

Utöver nedanstående exempel ur budgetförslaget för 2012, föreslås även satsningar inom bland annat kirurgi, ortopedi och behandling mot sömnapné.

Psykiatrisk vård
För att bli ett föredöme i Sverige och erbjuda invånarna med psykisk ohälsa den bästa vården oavsett var man bor i länet, finns en utvecklingsplan för vuxenpsykiatrin med 14 prioriterade punkter. 2011 startade ett intensivt och systematiskt tvåårigt arbete för att genomföra planen.
I budgeten finns 10 miljoner kronor för detta arbete under 2012.

Ögonjukvård
Nya behandlingsmöjligheter finns nu för ögonbottensjukdom vid diabetes (makulaödem) och åldersförändringar i gula fläcken (åldersrelaterad makuladegeneration). Sjukdomen behandlas med läkemedel och kräver omfattande kontroller. Förstärkning: 4,5 miljoner kronor

Neonatalvård
För att klara vården av de för tidigt födda och undvika infektioner har avdelningen på Länssjukhuset Ryhov byggts om.
Planerad förstärkning av personalstyrkan: 5 miljoner kronor.

Hälsosamtal
Primärvården har ett stort och viktigt ansvar för att arbeta förebyggande och hälsofrämjande. De nya nationella riktlinjerna för levnadsvanor innebär ett utökat åtagande för vårdcentralerna.
Kostnad: 6 miljoner kronor 2012 och ytterligare 2 miljoner kronor 2013.

Hemsjukvård och palliativ vård
Under 2012 förbereds kommunernas övertagande av hemsjukvården. Målet är att Landstinget och kommunerna 2013 ska ha goda gemensamma arbetsformer. Det finns ökat behov av specialiserad palliativ vård i Jönköpings län.
Beräknad kostnad för att förstärka bemanningen: 7,5 miljoner kronor.

Utökat vårdval
2012 inleds arbetet med att utveckla en modell för att länsinvånarna så småningom ska ges möjlighet att få välja specialistläkare inom ett antal specialistområden.

Nytt telefonnummer till vården
2012 inför Landstinget det nationella telefonnumret 1177 för sjukvårdsrådgivning per telefon, dygnet runt, året om. 1177 ska öka invånarnas tillgång till sjukvårdsrådgivning och vara en kompletterande kontaktväg in till vården.
Införande av 1177 med sjukvårdsrådgivning kräver utökade resurser under 2012.

Tandvård
Landstinget fortsätter att utveckla arbetet med frisktandvård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för äldre och svårt sjuka.

Cancervård
Den nationella cancerstrategin påverkar landstingen i hög grad. 2011 bildades ett regionalt cancercentrum i sydöstra regionen, med en omfattande handlingsplan för att skapa jämlik vård i regionen av högsta kvalitet. Visionen för arbetet är ”Jag får den vård och det stöd jag behöver, när jag behöver det.”

Ett viktigt projekt som satts igång i regionen innebär att behoven hos patienter med tjocktarmscancer ska följas i hela vårdkedjan, från prevention till palliativ vård, för att förbättra vårdkedjan till bästa möjliga. Projektet ska ses som ett pilotarbete som ska ligga till grund för den fortsatta utvecklingen inom cancervården.

Mina vårdkontakter
E-tjänsten Mina vårdkontakter ska utvecklas och 2012 prioriteras tidbokning via webben. Målet är att skapa direktkoppling till både Folktandvårdens journalsystem och hälso- och sjukvårdens tidböcker.

Senast i slutet av 2014 ska Mina vårdkontakter vara den naturliga ingången till hälso- och sjukvården och Folktandvården för minst hälften av länets invånare.  Då ska det också finnas möjlighet att läsa sin egen journal, ett sätt att stärka patientens ställning.

Finansiering av förstärkningarna
För att kunna förstärka inom vissa områden, krävs ökade intäkter och omfördelning av befintliga resurser.
Förslag:
– höjt högkostnadsskydd  +34 miljoner kronor
– ändring i sjukresereglerna +12 miljoner kronor
– effektiviseringskrav på 0,5 procent +45 miljoner kronor

Ändring i sjukresereglerna
Reglerna för sjukresor ändras. Från 2012 får man bara ersättning för resor till vårdgivare utanför Landstinget efter specialistvårdsremiss eller vårdgarantiremiss. Man kan dock få ersättning för sjukresor till länets sjukhus vid återkommande kvalificerad vård som dagsjukvård, onkologisk behandling och dialys.

Sena återbud
Återbud som lämnas så sent att det är omöjligt att erbjuda en annan patient tiden, är ett stort bekymmer. Det är nödvändigt att all kapacitet tas tillvara. Därför ändras återbudsreglerna från 2012.

Om man lämnar återbud utan godtagbart skäl senare än tre hela vardagar (72 timmar) före bokat besök eller bokad behandling/operation får man betala besöksavgiften.
Om vården på motsvarande sätt bokar av besök eller behandling senare än 72 timmar, behöver patienten inte betala för det besök eller den behandling/operation patienten bokas om till.

Regional utveckling
I november 2011 invigs Kulturhuset Spira, ett hus som kommer att inspirera till utveckling inom teater, musik och dans i Jönköpings län under många år.

Från och 2012 lämnar staten över en del av det statliga stödet till kulturen i länet, som ett samlat kulturbidrag som Landstinget ska fördela. I den regionala kulturplanen beskrivs hur kulturlivet i Jönköpings län ska profileras 2012–2014.

För att utveckla enligt kulturplanen, anslås 4 miljoner kronor.
1 januari 2012 tar Landstinget över den regionala kollektivtrafiken, som blir en egen förvaltning inom Landstinget. I och med övertagandet höjs nuvarande skattesats på 10,67 kronor med 33 öre genom skatteväxling med kommunerna.

Läs mer om:

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.