– Jag är mycket oroad över att färre än vanligt har vaccinerat sig mot influensan i år, säger länets smittskyddsläkare Peter Iveroth.
– Länsbor i riskgrupperna riskerar både svåra följdsjukdomar och, ännu värre, för tidig död om de smittas av influensan.
Rapporter från flera vårdcentraler tyder på ett minskande intresse för att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.
Peter Iveroth tror att debatten om vaccinet mot svininfluensan fortfarande lever kvar hos många och att det finns en rädsla att drabbas av biverkningar.
– Men vaccinet mot säsongsinfluensan har inga sådana biverkningar, trots att det ger ett bra skydd mot både två vanliga influensavirus och viruset som orsakar svininfluensa. Medlet som misstänks ha orsakat narkolepsi hos barn finns inte i det här vaccinet.
Risk i riskgrupp
De senaste årens milda influensaepidemier kan vara ytterligare en bidragande orsak till färre vaccinationer och att man inte ser influensa som något större problem.
Barn, ungdomar och övriga som inte ingår i någon riskgrupp, klarar för det mesta influensan utan att bli allvarligt sjuka.
Men för den som ingår i någon av riskgrupperna är risken större. I Jönköpings län dör 50–70 personer i riskgrupperna varje influensasäsong och den bakomliggande orsaken är influensa.
”Drabbar inte mig”
– Jag tror faktiskt att en hel del av dem som nyss fyllt 65 år är lite övermodiga och tänker att den där influensan drabbar inte mig – och gör den det så klarar jag mig, jag som är så frisk. Men tyvärr kan även friska 65-plussare drabbas av allvarliga följdsjukdomar, varnar Peter Iveroth. Kroppens försvar mot olika sjukdomar minskar nämligen ju äldre man blir.
– Så vill man öka chansen att hålla sig frisk, resa, träffa barnbarn som är sjuka och fortsätta leva som vanligt, ja då är det bara en sak som gäller – vaccination mot influensa. Skulle man smittas trots att man vaccinerat sig, drabbas man oftast mycket lindrigare.
Kontakta vårdcentralen
Det är inte för sent att få sitt stick, även om man missat vårdcentralernas öppna vaccinationsmottagningar.
– Jag tycker att du ska kontakta din vårdcentral så får veta när du kan komma och vaccinera dig! är Peter Iveroths uppmaning.
Årets riskgrupper:
Alla som fyllt 65 år.
Gravida som inte vaccinerat sig mot svininfluensa 2009 eller 2010.
Ny riskgrupp i år: Familjemedlemmar till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar och personal som vårdar personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
Vuxna och barn som har en kronisk hjärt- eller lungsjukdom, svårinställd diabetes, kronisk lever- eller njursvikt, nedsatt infektionsförsvar på grund av sjukdom eller medicinering, extrem fetma eller neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen samt barn med flerfunktionshinder.