I dag presenterades en interaktiv guide som ska minska fusket på högskolan.
Plagiering i uppsatser och rapporter har ökat vid svenska lärosäten de senaste åren. Förra året stängdes 17 studenter från Högskolan i Jönköping av från studierna eller fick varningar på grund av fusk. Nu lanserar högskolan en antiplagieringsguide som ska vända trenden.
En fusklapp på tentan. En avskriven text. Du tror kanske att de studenter som fuskar gör det medvetet och utstuderat. Verkligheten är en annan. Många studenter råkar fuska, till exempel när de glömmer tala om varifrån de fått en text eller för att de inte känner till att man inte får kopiera andras texter och införliva dem i sin egen uppsats.
Högskolan i Jönköping vill nu lära studenterna mer om fusk och lanserar en interaktiv antiplagieringsguide.
– Vi välkomnar satsningen. Att studenter har tillgång till guiden och att lärare följer upp och diskuterar innehållet återkommande under utbildningen tror vi höjer kunskapsnivån och då bör fallen av plagiering minska, säger Göran Wahlgren, sekreterare i högskolans disciplin- och avskiljandenämnd som ansvarar för att granska och fatta beslut kring fusk.
Förebyggande arbete är enligt en rapport från Högskoleverket ”den allra viktigaste åtgärden för att minska fusk” (2011:10 R). Även Studentkåren har deltagit i arbetet med att utveckla guiden.
– Från Studentkårens sida vill vi att studenten ska ha tillgång till guiden redan i början av sina studier och att den sedan finns med under hela utbildningen, säger Emelie Wiktorsson, kårgeneral vid Jönköpings Studentkår.
Akademisk hederlighet innebär bland annat att man inte fuskar genom att ha lappar i fickan på tentan eller genom att man plagierar någon annans text. Ibland kan dock gränsen mellan vad som är fusk och inte vara hårfin. I ”Den interaktiva antiplagieringsguiden” kommer man att belysa hur du undviker plagiering genom att gå igenom:
Vad är plagiering?
Hur upptäcks plagiering?
Hur undviker jag plagiering?
Vad händer om jag plagierar?
Plus en hel del annat.