Efter tisdagens landstingsdebatt kommer två S-ledamöter med en debattartikel kring bland annat Värnamo sjukhus.
Värnamo sjukhus är nu till salu
I dag läser vi i tidningen Dagens Industri att två ägare i riskkapitalbolaget som äger Carema har tagit ut en vinstutdelning på 600 miljoner kronor var för 2011– totalt 1,2 miljarder av våra skattepengar – direkt ut till två personer! Det är ju totalt sjukt att använda våra skattepengar på det sättet. Det är hög tid att driva igenom vinstbegränsningar i alla bolag som får huvuddelen av sina inkomster från skattepengar!
Samma dag beslöt allianspartierna i landstingsstyrelsen att börja med att sälja ut verksamheterna vid våra gemensamt ägda sjukhus. Man gav tjänstemännen ett uppdrag att ta fram en modell för att införa vårdval inom specialiserad sjukvård (det vill säga våra sjukhus) i Jönköpings län, som Värnamo sjukhus.
Vi socialdemokrater sa nej till detta för vi tror det är viktigare att patienten får vård än att behöva välja vårdgivare som för ut pengar till utlandet för att berika sig själva på patienternas bekostnad.
Carina Ödebrink, Vaggeryd, landstingsledamot för Socialdemokraterna
Bo Kärreskog, Gislaved, landstingsledamot för Socialdemokraterna
Grundlösa lögner som Carina Ödebrink (S) och Bo Kärreskog (S) tycks i socialistiskt övernit försöker att prångla ut under rubriken ”Värnamo sjukhus är nu till salu” för att därmed skapa oro bland länsmedborgare och anställda i Värnamo-området. Jag som företrädare för Folkpartiet klargjorde redan på 1990-talet att vi kommer inte att medverka till någon utförsäljning av Värnamo Sjukhus. Då drevs utförsäljningskraven aktivt av Moderaterna i Jönköpings län. I Allianspartisamarbetet inför valen 2006 och 2010 och i de gemensamma regeringsdeklarationerna respektive mandatperiod för landstingsledningen där även MP är med 2010-2014 har klargjorts att det är tre akutsjukhus Jönköping, Eksjö och Värnamo som gäller och inget ting annat. Detta vet också Carina och Bo om de vill vara ärliga inför sina väljare och läsare.
Vad som hände vid tisdagens landstingsstyrelse var endast att majoriteten beslutade att utreda förutsättningarna för hur det framgångsrika vårdvalet inom primärvården också skall kunna tilllämpas inom den specialiserade sjukhusvården för att öka tillgänklighet och minska väntetider bland annat. Det klargjordes både i skriftligt utredningsderektiv och muntligen med önskvärd tydlighet att grundläggande för denna utredning är att tre offentliga akutsjukhus med väl fungerande jourlinjer skall finnas i Jönköping, Eksjö och Värnamo. Detta kan bland annat innebära att alternativ drift av viss sjukhusspecialistverksamhet åläggs som inom primärvården att ingå i respektive jourverksamhet på sjukhuset även om de i övrigt driver sin verksamhet i alternativ form.
Esse Petersson (FP), Värnamo
Landstings- och regionpolitiker
Ett synnerligen okunnigt och plumpt inlägg från (S) i syfte att försöka vilsleleda medborgarna från det verkliga beslutet som togs. Tack Esse även för klargörandet att (M) inte driver några frågor om utförsäljningar av sjukhus i länet. Däremot drev FP-ledamoten Inger Thapper tesen att sälja ut hela Ryhov under sin period i Hälso- och sjukvårdsutskottet 1999-2002 när jag satt där, men det må vara glömt nu.
Martin Hytting (M)
Gruppordförande
Låt oss slippa mer vårdval! Det gynnar bara de som vill tjäna pengar på patienterna. Som patient är man i beroendeställning till vårdgivaren och jag vill inte gå till någon som har ett rent vinstintresse när jag är i behov av vård. Varför förstöra de fina verksamheter som vi har inom sjukvården igen. Jag önskar att alla kunde förstå vad som är på väg att hända med vår sjukvård och sätta stopp för det!
Visst har vårdvalet i primärvården varit framgångsrikt i Jönköpings län Pernilla och verkligen placerat medborgarna/patienterna i centrum. Det innebar 20-talet nya vårdenheter/vårdcentraler och en ökning med 40 talet läkare. Vårdmonopolet är brutet och länsmedborgarna har myndigförklarats att själva avgör vilken/vilka vårdcentral/läkare de önskar genom att aktivt välja/omvälja. Omvalet kan ske när som helst och Landstingets ekonomijustering till nya vårdenheten sker kalendermånaden efter senaste omvalet (alltså högst 12 gånger per kalenderår). Större öppenhet och valfrihet kan man knappast begära och därför blir konkurrensen mellan vårdgivarnas kvalité, bemötande och tillgänglighet. När det gäller sjukhusspecialisterna är situationen lite annorlunda som jag noterade i mitt förra inlägg och därför utreder vi vilka möjligheter som då föreligger samtidigt som länets tre offentliga akutsjukhus med fullständig jourverksamhet skall garanteras fortsatt verksamhet.’
Esse Petersson (FP), Värnamo
Landstings- och regionpolitiker
Jag kan inte tolka landstingsstyrelsens beslut annat än att den
politiska majoriteten nu förbereder att också privatisera den
specialiserade sjukvården vid våra tre sjukhus. Pressmeddelandet finns
att läsa här:
http://www.lj.se/news.jsf?nodeId=24564&childId=17157
Att sedan Esse med flera säger att man står fast vid att det ska finnas
tre akutsjukhus i länet gäller ju för den hälso- och sjukvård vi har
idag.
En privatisering av den specialiserade vården kommer på sikt att leda
till konsekvenser som kan äventyra framtiden för våra tre sjukhus i
länet. Detta väljer den politiska majoriteten att blunda för.
Carina Ödebrink