Frida Boklund från Företagarna debatterar.
Trekvarts miljon företagare skapar jobb åt en halv miljon anställda
Åtta av tio nya jobb som tillkommit under de senaste 20 åren har skapats i småföretagen. Framför allt de som driver bolag skapar arbetstillfällen åt andra, i genomsnitt sysselsätter de ytterligare tre personer utöver sig själva.
Egenföretagarna, det vill säga de som driver företag i form av enskild firma, sysselsätter i genomsnitt 0.2 personer medan de som kombinerar företagande med anställning – de så kallade kombinatörerna – i genomsnitt skapar jobb åt 0,1 anställda.
När fler driver företag ökar antalet arbetstillfällen. Samtidigt vet vi att Sverige har relativt få företagare och att de är jämförelsevis gamla. Faktum är att var fjärde företagare planerar att dra sig tillbaka på fem års sikt i Jönköpings län. Det väcker frågor om vad som krävs för att företagandet ska bli ett lika självklart alternativ som en traditionell anställning, för att fler ungdomar ska våga förverkliga sina entreprenöriella idéer, för att kombinatörerna ska omvandla det företagande som i dag är en sidoverksamhet till en framtida huvudsysselsättning?
I dag finns 400.000 personer i Sverige som får sin huvudsakliga inkomst från anställning samtidigt som de på deltid driver företag i någon form. Deras sidoverksamheter sysselsätter samtidigt omkring 45 000 anställda. År 2009 ägde och drev 750.000 personer eget företag på heltid eller som kombinatör. Drygt 300.000 av dessa var företagare resten kombinatörer. Med andra ord fanns fler som kombinerade anställning och företagande än som enbart drev företag.
Ändå talas det lite om denna grupp, trots deras betydande jobb- och tillväxtpotential. Men bara förekomsten av kombinatörer utgör en påminnelse om att arbetsmarknaden är under förändring. Denna omständighet måste tydligare genomsyra lagstiftningen på arbets- och skatterättens område.
Ett konkret exempel rör det faktum att många behåller sin ursprungliga anställning då de har svårt att uppnå lönsamhet i företagets startskede. Genom att göra det mer lönsamt att driva företag, bland annat genom att göra det lönsammare att anställa sin genom sänkt arbetsgivaravgift kan hindren sänkas. Men också åtgärder som leder till bättre regler för beräkning av arbetslöshetsersättning och sjukpenninggrundande inkomst är viktiga bitar.
Sannolikt skulle också fler våga bli heltidsföretagare om det var lättare att få tillgång till kapital. En viktig åtgärd som möjliggör detta är ett investeraravdrag för satsningar i småföretag.
Ur arbetsmarknadspolitiskt perspektiv är det viktigt att politiken utgår från hur fler egenföretagare ska kunna växa. När tillväxtmöjligheterna är goda ökar behovet av att anställa nya medarbetare vilket leder till att arbetslösheten sjunker och välståndet ökar. Sverige har många duktiga kombinatörer. Med rätt åtgärder kan fler ta steget och förverkliga drömmen om det egna företaget.
Frida Boklund, regionchef Företagarna