Företagskonkurserna vände ned i mars efter stora uppgångar i början av året. I Värnamo kommun har det varit åtta konkurser på årets första tre månader mot fem motsvarande tid 2011.
Nedgången i landet på 8 procent i mars var bred branschmässigt och som störst i Skåne län. Tack vare utfallet i mars uppgick konkursökningen för första kvartalet endast till 4 procent. Ett styrkebevis för svenska företag, som trots den svaga konjunkturen och att utbudet i alla sektorer vuxit kraftigt de senaste åren får efterfrågan att räcka till.
Antalet företagskonkurser uppgick till 526 under mars, vilket innebar en minskning med 8 procent jämfört med samma månad 2011. Nedgången var spridd över de flesta större branscherna medan den geografiskt var fokuserad till Skåne län.
– Konkursnedgången i mars var inte helt oväntad. Året började sämre än väntat med stora konkursuppgångar. Såväl företag som privatpersoner har på senare tid fått en mer positiv syn på den ekonomiska utvecklingen, vilket ger visst stöd för efterfrågan redan nu. En utrensning av olönsamma företag har också skett de senaste månaderna, varför marknaderna nu har börjat stabiliseras. Den stora konkursnedgången i Skåne län hänger främst ihop med tidigare kraftiga uppgångar i regionen, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.
Konkursökning första kvartalet
För årets tre första månader uppgick antalet företagskonkurser till 1.625 företag, en ökning med 4 procent jämfört med samma period föregående år. Stora konkursuppgångar noteras för handelssektorn, transportnäringen och bland fastighets- och bevakningsföretag. Bygg och privata tjänsteföretag har klarat sig bättre och inom IT minskade konkurserna med 9 procent.
Geografiskt står Skåne för en kraftig konkursnedgång, hela 17 procent det första kvartalet, medan de ökat måttligt i Stockholm och mer tydligt i Västra Götaland. I Skåne har detaljhandeln kommit igen efter en lång period med hög konkursfrekvens. I huvudstadsregionen är det fler detaljhandels- fastighets- och byggkonkurser som ligger bakom uppgången, medan ökningen i Västra Götaland är spridd på många mindre branscher
– Den positiva utvecklingen i mars normaliserade konkursutfallet det första kvartalet. Ökningen på 4 procent speglar läget i svenskt näringsliv och konjunktur väl. Vi har fortfarande en svag efterfrågan, framför allt för exportindustrin, och även den privata konsumtionen ligger på en förhållandevis låg nivå. Detta gör det svårt för många mindre företag att driva sin verksamhet med tillräcklig lönsamhet , säger Roland Sigbladh.
… men nu pekar det mesta uppåt
Sakta men säkert kommer nu allt fler positiva konjunktursignaler. Mycket talar för att den europeiska skuldkrisen håller på att mjuklanda, och katastrofscenariet är avskrivet. Tecken finns också på att den inhemska efterfrågan börjar öka, dock från låga nivåer.