Vad gör man om någon får en stroke på jobbet? Snart vet omkring 180 företag och organisationer i Jönköpings län svaret på den frågan.
I dagarna får de ett paket från Nationella strokekampanjen med information om hur de kan rädda liv på sin arbetsplats.
Var 17:e minut får någon i Sverige en stroke. Att snabbt få vård och behandling kan vara livsavgörande. Den nationella strokekampanjen är ett initiativ från alla landsting och regioner, och har som viktigaste mål att fler ska lära sig upptäcka stroke och direkt larma 112. De närmaste veckorna får mer än 4.000 företag och organisationer i hela landet ta del av den kunskapen, omkring 180 av dem finns i Jönköpings län
Även yrkesverksamma drabbas
– Vi hoppas att företagen tar till sig budskapet och sprider det vidare på sina arbetsplatser, säger Landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig. Många som drabbas av stroke är faktiskt yrkesverksamma, och vi vill uppmärksamma företag på att det här mycket väl kan hända på jobbet. Frågan är om de är beredda då?
AKUT-testet tar två minuter
Många företag arbetar idag medvetet och systematiskt med medarbetarnas hälsa och förhoppningen är att det engagemanget ska användas för att sprida kunskapen om stroke. Syftet att företagen ska få så många anställda som möjligt att lära sig symtomen på stroke genom att göra AKUT-testet på strokekampanjens webbplats.
– Det tar bara två minuter att göra testet, det är enkelt och utformat för allmänheten.
Ju fler som har gjort testet på en arbetsplats, desto större är chansen att upptäcka en stroke i tid och rädda livet på en arbetskamrat, berättar Björn Persson, överläkare på geriatriska rehabiliteringskliniken vid Värnamo sjukhus
Fler drabbade får snabb hjälp
Statistik från det landsomfattande kvalitetsregistret Riks-stroke visar att strokedrabbade kommer till sjukhus snabbare än någonsin sedan kampanjen startade. Andelen strokedrabbade som får propplösande behandling, som måste ges inom 4,5 timmar efter insjuknande, är också större än någon gång tidigare.