I dag presenterades i Värnamo en rapport hur kirurgin i länet ska stärkas.
Målet med översynen är att skapa förutsättning för att på bästa sätt möta invånarnas behov av en högkvalitativ kirurgisk vård på ett kostnadseffektivt sätt, med god tillgänglighet och hög patientsäkerhet. Projektledningen som gjort översynen föreslår att verksamheten organiseras i en länsklinik.
Sedan är frågan om man blir överens för det finns många viljor. Anders Ramsing, som varit verksamhetschef för kirurgin är en av dem som är tvivlande. Det finns farhågor att kirurgavdelningarna i Värnamo och Eksjö förlorar mot Jönköping.
Utgångspunkter för översyn av kirurgin i Jönköpings län:
Länet ska ha tre välfungerande akutsjukhus med akutkirurgisk verksamhet.
Samverkan mellan sjukvårdsområdenas kliniker är viktig för att minska sårbarheten och erbjuda länets invånare vård med jämn kvalitet på ett kostnadseffektivt sätt.
Stärka och förnya
Översynen av kirurgin är en del i Landstingets kraftsamling 2012. Det övergripande syftet med kraftsamlingen är att stärka och förnya verksamheter för att uppnå bättre folkhälsa och bättre vård till lägre kostnader.
Parallellt med översynen av kirurgin ser Landstinget på samma sätt över bland annat serviceverksamheterna.
Stora utmaningar
Översynen visar att kirurgin står inför svåra utmaningar. Tre väl fungerande akutsjukhus i länet ställer höga krav på bemanning av jour och kompetensförsörjning på kort och lång sikt. Det är också en utmaning att behålla och utveckla specialistkompetens i hård nationell konkurrens, vilket ställer höga krav på ledarskap och arbetsmiljö.
Rapporten visar också att bästa möjliga effektivitet när det gäller den typ av kirurgi som görs i stora volymer ställer även höga krav på sammansvetsade team, lokaler och teknik samt service i form av anestesi och medicinsk diagnostik.
Översynens slutrapport innehåller två förslag:
• Bildande av en länsklinik för kirurgin
• Förstärkt och utökad samverkan i medicinsk programgrupp kirurgi
Projektledningen menar att det finns möjligheter och risker i båda förslagen i relation till nuvarande organisation. I rapporten föreslås att Landstinget gör förändringar i ett länsövergripande perspektiv oavsett vägval. Det gäller exempelvis sektionsarbetet, synkronisering av läkarschema, investeringar, rekrytering, resursutnyttjande, tillgänglighet, utvecklingsarbete och forskning.
Förordar länsklinik
Projektledningen förordar dock förslaget med en länsklinik med verksamhet på tre sjukhus, med motiveringen att det alternativet bäst främjar framtida utveckling av den kirurgiska verksamheten i Jönköpings län. Och att detta också långsiktigt stärker förutsättningarna för att invånarna ska god tillgång till kvalificerad kirurgi och akutmottagningar i hela länet.
Fortsatt hantering av rapporten
Rapporten offentliggörs i sin helhet tidigast under tisdagen – detta för att ge arbetsgruppen möjlighet att komplettera projektledningens förslag.
Under kommande vecka kan samtliga tre kirurgkliniker komplettera rapporten med ytterligare synpunkter som kommer att biläggas rapporten för fortsatt beredning.
Landstingsdirektör Agneta Jansmyr och hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig möter sedan ledningsgrupperna i de tre sjukvårdsområdena för fortsatt dialog under nästkommande vecka.
Därefter behandlas rapporten och inkomna synpunkter av sjukvårdens ledningsgrupp som också ska ta ställning till fortsatt arbete och ett eventuellt förslag till politiskt beslut.
När ställningstagande till fortsatt utveckling av kirurgin i länet sker, är det utifrån invånarnas behov och de utgångspunkter som beskrivits ovan.
Tveksam till en gemensam länsklinik i kirurgi som skall bedriva verksamhet på länets nuvarande tre akutsjukhus. Ett fördjupat samarbete med verklig beslutskraft inom den medicinska programgruppen för kirurgi är mera tilltalande som en effektiv framtidslösning. Viktigt att också kirurg-kliniken fungerar i direkt samarbete med övriga kliniker på respektive sjukhus. Sannolik följd av gemensam länsklinik för kirurgi är att samma omorganisation måste ske med övriga kliniker som medicin, ortopedi med flera. Detta innebär att de tre självständiga sjukhusen samordnas till ett länssjukhus med verksamhet på tre platser, vilket knappast främjar respektive sjukhus utveckling, läkarrekrytering och konkurrens för ökad kvalité och med specialistkunskaper. Grundläggande är tre akutsjukhus med heldygns jour i Värnamo, Eksjö och Jönköping. Detta är angeläget ur medborgarsynpunkt att ha tillgång till ett kvalificerat akutsjukhus i sin närmiljö.
Esse Petersson, FP
Landstings- och regionpolitiker.