I dag tränade det svenska skolkocklandslaget i Apladalsskolan i Värnamo och man bjöd mattanter och många fler på något som kan liknas vid en lyxmiddag där råvarorna får kosta högst 31 kronor per portion.
Lyndon McLeod som kökschef på Apladalsskolan är en av de fem i det svenska landslaget som den 8 oktober tävlar i ”skolmats-OS”, alltså Culinary Olympics i Erfurt i Tyskland.
I dag gjorde man 150 portioner och menyn bestod av klassiska nordiska smaker, svenskt allt förutom ålandspannkakan:
• Ärtsoppa med rimmat fläsklägg
• Fänkålsinkokt lax med dillpototto, citrusaioli & apelsin- och rädissallad
• Viltköttbullar med potatis- och palsternacksmos, enbär- och portersås, rårörda lingon och persiljeinlagd gurka
• Timjandoftande kantarellsnitsel med gratäng på majrovor, persiljerot, potatis och västerbottenost
• Ålandspannkaka med sviskonkräm och vispgrädde.
– Vi vill höja statusen för skolkocksyrket, sa lagledaren Michael ”Micke” Bäckman när han presenterade varför man valt att ställa upp i skolmats-OS.
Laget består av fem män, i djup kontrast till hur det är bland anställda på skolköken där cirka 95 procent är kvinnor. I den privata sektorn är det nästan det omvända förhållandet bland kockar: nästan bara män.
På plats i matsalen på Apladalsskolan fanns många som arbetar på olika skolbespisningar i kommunen och många andra.
Finns inga mattanter i skolköken vi är alla kockar eller kokersker
Träleborgskolan