Peter Groning från Värnamo och några till debatterar småföretagsfrågor.
Ge småföretagen möjlighet att fortsätta ta ansvar
Företagarna hade den 1–3 juni kongress med fokus på framtiden. Diskussionerna gick varma och enigheten var stor; politikerna måste våga lyfta blicken bortom nästa riksdagsval, inte minst eftersom grundläggande reformer tar tid att ro i land.
Företagarnas medlemmar vill se en gradvis sänkning av arbetsgivaravgifterna och att den allmänna löneavgiften helt tas bort, men också att ett investeraravdrag för privatpersoner som satsar pengar i små bolag införs. På arbetsrättens område efterfrågas en mer kompetensbaserad lagstiftning som utgår från småföretagens vardag och den alltmer specialiserade tjänstesektorns höga krav på flexibilitet.
Småföretagen tar ett stort samhällsansvar, lokalt som nationellt, och har lyckats skapa arbetstillfällen också i ekonomiskt utsatta tider. Men med ökat fokus på reformer som förbättrar småföretagens villkor, på de hinder som behöver rivas för att det ska bli enklare att starta, driva, äga och utveckla företag, skulle framtiden se ännu ljusare ut.
Inte minst i fråga om den sensationellt höga ungdomsarbetslösheten har småföretagen tagit ett stort ansvar. Företagarna har låtit SCB ta fram ny statistik över hur antalet jobb för unga utvecklats i olika delar av ekonomin under den senaste tioårsperioden. Av siffrorna framgår att antalet unga sysselsatta ökat med drygt 65.000 personer mellan åren 2001–2010. I småföretagen steg ungdomssysselsättningen med 52.000 personer vilket kan jämföras med att den minskade med 12.000 personer i offentlig sektor.
Mellan år 2008–2010, det vill säga under återhämtningen efter finanskrisen, har antalet unga som arbetar i småföretag ökat med 15.000 personer medan antalet minskat med 12.000 i storföretagen och ökat med 2.000 i offentlig sektor. Tittar man på alla anställda i respektive grupp framgår att andelen unga sysselsatta år 2010 uppgick till över 16 procent i småföretagen, drygt 13 procent i ekonomin som helhet och endast åtta procent i offentlig sektor.
Det är när en företagare vill växa, anställa fler medarbetare, ordna finansiering eller hitta nya marknader som problemen i det egna företaget och i det generella företagsklimatet synliggörs. Det är då som många företagare inser att de drabbats av tillväxtvärk – de skulle vilja växa men kan eller vågar inte.
Men tillväxtvärken som småföretagen upplever kan lindras. För att så ska ske, för att fler företagare ska kunna anställa fler, måste politikerna våga identifiera och åtgärda de problemområden som företagarna gång på gång lyfter. Skatterna, arbetsrätten och det kvarvarande regelkrånglet måste ses över. Sverige har inte råd att inte göra något och därigenom förlora tillväxtpotentialen och anställningsmöjligheterna som följer av ett gott företagsklimat.
Hur det går för företagen är avgörande för hur det går för Sverige, för om människor kan gå från arbetslöshet till sysselsättning. Det kan inte sägas nog så ofta: det är inte politikerna som skapar de riktiga jobben, det kan bara företagarna göra.
Jens Spendrup Ordförande Företagarna
Jörgen Iderfjäll Företagarna Jönköping
Peter Groning Mats Företagarna Gnosjöregionen
Ordförande Företagarna Företagarna Habo
Ingemar Eriksson Företagarna Mullsjö
Kjell Wennerlund Företagarna Höglandet
Per Groning, en av dem som debatterar. Privatbild