Svenska myndigheter behöver utbildning inom teologi och religion för att kunna göra riktiga bedömningar när det gäller religion som grund för asyl i Sverige. Det är budskapet i ett uttalande som Växjö stifts biskop Jan-Olof Johansson ställer sig bakom, tillsammans med Sveriges andra kyrkoledare.
– Svenska migrationsmyndigheter har ett svårt uppdrag och därför behövs en omfattande satsning på utbildning i frågor och religion och tro och asyl. Grundläggande rättigheter som religionsfrihet och asylrätt får inte sättas på undantag, särskilt inte när en människas liv kan stå på spel, säger biskop Jan-Olof Johansson.
I en dom från EU-domstolen i Luxemburg den 5 september 2012 konstateras att religionsfriheten är en av grundvalarna i ett demokratiskt samhälle och utgör en grundläggande mänsklig rättighet.
Domen fastställdes efter att de båda iranska kvinnorna Amireh Alirezaei och Zeinab Zawar i Fellingsbro fått sitt lagakraftvunna utvisningsbeslut, trots att de konverterat till kristendomen. Kristen tro är ett allvarligt brott i Iran som kan innebära dödsstraff, vilket inte ifrågasattes av Migrationsdomstolen i Göteborg. Inte heller ifrågasattes att de båda kvinnorna har döpts eller i övrigt aktivt deltagit i församlingens verksamhet. Dock bedömde domstolen att deltagandet mer hade fyllt en social funktion än att vara uttryck för en genuin kristen tro. För Migrationsdomstolen liksom för Migrationsverket verkar kvinnornas bristande kunskap om kristen tro ha varit avgörande för avslagen.
Fallet med Amireh och Zeinab är ett principiellt viktigt fall och illustrerar en påtaglig brist i den svenska rättssäkerheten på religionsfrihetens och asylrättens område, enligt kyrkoledarna som står bakom uttalandet.
Uttalandet har arbetats fram av Migrationsgruppen inom Sveriges kristna råd och har bland annat skickats till Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson, migrationsminister Tobias Billström och civilminister Stefan Attefall. Bakom uttalandet står samtliga biskopar i Svenska kyrkan samt ledare för Sveriges övriga kristna samfund.