Skolkockslaget ”Team Swedish School Restaurants” med Lyndon McLeod som en av deltagarna tog en silvermedalj i Culinary Olympics, matlagnings-OS, som ägde rum i Erfurt i Tyskland.
Det är första gången som ett svenskt lag med skolkockar deltar i tävlingen.
Det svenska tävlingsbidraget från skolkockslaget fokuserade på nordiska smaker och tävlingsbidraget bestod bland annat av gröt, viltköttbullar, fänkålsinbakad lax och Ålandspannkaka.
– Sanslöst! Vi har idag besegrat några av världens mest ansedda kocklag och således bevisat att det finns skolkockar med stor kompetens. Vi har även satt den svenska skolmaten på den kulinariska världskartan, säger en glad lagledare och initiativtagare, Michael Bäckman.
I klassen storkök tävlar totalt 15 lag vars uppgift under finalen är att tillaga en meny till 150 personer under fem timmar.
– Trots en dålig start med bränd gröt och ärtsoppa var vi klara tre minuter innan slutsignalen. Genom ett bra samarbetet fick vi ihop allt, med ett perfekt resultat. Serveringen gick strålande och vi fick massor med positiva omdömen, säger Michael Bäckman.
Av fem tävlande i laget har tre deltagare varit med i Lantmännens matlagningstävling SkolmatsGastro:Michael Bäckman, kökschef på Annerstaskolan i Huddinge, var finalist 2010 och Lyndon McLeod, kökschef på Apdalsskolan i Värnamo, vann tävlingen i år. Martin Karlsson, kökschef på Kavelbrogymnasiet i Skövde, vann tävlingen 2010. Lagets andra medlemmar är Even Bakke, kökschef på Lindåsskolan i Billdal och Fredrik Kämpenberg, kökschef på Virginska Skolrestaurangen i Örebro.
Landslaget och längst till höger Lyndon McLeod, kökschef på Apdalsskolan i Värnamo. Pressbild
Hej Lyndon och grattis igen. Var glad jag blev att höra dig berätta om din vinst. Sitter i bilen och känner igen din röst.
Många Grattis-hälsningar från Else-Marie.