Sparbankschefen Mårtens Ewertson och ett par till debatterar.
Vad gör näringslivet åt ungdomsarbetslösheten?
Hög ungdomsarbetslöshet blir väldigt påtaglig i vår region. Många av oss som är etablerade i näringslivet har nära exempel genom barn och unga bekanta som står utanför arbetsmarknaden.
Vi träffar dagligen näringsidkare som funderar vad deras företag kan göra och hur fler ungdomar ska få in sin fot på arbetsmarknaden. En alldeles utmärkt idé är att få ut ungdomar i arbetslivet genom praktikplatser där de kan knyta kontakter, skapa erfarenheter och ge sig själva chanser de inte får annars.
Hösten 2009 startade Swedbank tillsammans med sparbankerna ”Unga Jobb”, vars syfte är att genom praktikplatser erbjuda den arbetslivserfarenhet som för många unga är skillnad mellan fortsatt arbetslöshet och att bli mer anställningsbar. Det är de etablerade företagen som måste föregå med gott exempel och använda de arbetsmarknadspolitiska åtgärder som är möjliga.
Genom att Swedbank och de fristående sparbankerna själva erbjuder praktikplatser och engagerar nätverket omkring sig, i detta fall bankens företagskunder – bidrar vi till att minska avståndet mellan ung arbetstagare och arbetsgivare. Genom Unga Jobb har vi sedan starten skapat cirka 3.000 praktikplatser runtom i landet. I Östergötlands län ökade antalet praktikplatser första året med 78 procent. Av de första 1.000 praktikplatser i Sverige vi skapade genom Unga Jobb svarade Östergötland för nära hälften!
För en kort tid sedan arrangerade kommunen och ett flertal företag i Vaggeryd en Unga Jobb aktivitet som lockade 40 företag och 60 arbetslösa ungdomar att mötas under speed-dating liknande former med sikte att skapa nya praktikplatser. Vi följer detta nära eftersom vi vet det är det fysiska mötet som är avgörande för ungdomar när de blir erbjudna praktikplatser.
I Vaggeryds kommun har näringslivet och kommunen under många år jobbat med samhällsfrågor som skapar möjligheter för ungdomar att få en bra utbildning och gärna i kombination med en praktikplats. Så när idén till ”praktikdagen” den 4 oktober kom upp var det naturligt att Vaggeryds kommun, Arbetsförmedlingen, Vaggeryds Näringslivsråd och Swedbank tillsammans skapade förutsättningar för praktikdagen. Dagen blev väldigt lyckad och för både ungdomarna och för arbetsgivarna. Vi kan varmt rekommendera att fler genomför likandande dagar.
Nu vill vi lyfta denna viktiga fråga i Jönköpings län och fortsätta utvecklingen tillsammans med lokala näringslivet. Våra egna erfarenheter visar att 7 av 10 unga praktikanter får arbete efter endast tre månaders praktik hos oss. Vi vill uppmana dig som näringsidkare att ta kontakt med Arbetsförmedlingen och starta processen i ditt företag. Det krävs ett nära samarbete mellan företagen och den lokala arbetsförmedlingen för att matchningen skall bli så bra som möjligt.
Under praktiktiden står Arbetsförmedlingen för ersättningen till praktikanten genom ett aktivitetsstöd och praktikanten är dessutom försäkrad för arbetsskada med mera. I varje enskilt fall är det så viktigt med en första rad i CV:et, nya referenser och nya yrkeserfarenheter för de unga – ett viktigt steg mot ett inträde på den reguljära arbetsmarknaden som skapar växtkraft på en lokal marknad.
Ungas väg in på arbetsmarknaden och den alarmerande höga arbetslösheten är ett av de ämnen vi ska lyfta fram på Tillväxtdagarna, som Swedbank arrangerar i Linköping i maj nästa år tillsammans med bl a Sparbankerna, Linköpings universitet och East Sweden.
Mårten Ewertson, Swedbank Vaggeryd och Gnosjö
Patricia Kempff, ansvarig Unga Jobb Swedbank
Catrin Fransson, chef för Svensk bankrörelse Swedbank