På flera platser i länet ökade konkurserna kraftigt under årets tio första månader men det finns undantag.Mest har konkurserna ökat i Finnveden och märkbart är antalet i Gislaveds kommun med 20 konkurser mot ingen i Gnosjö, fyra i Vaggeryd och 17 i Värnamo.
I vätterbygden är det också en ökning men inte lika kraftig.
Noterbart är att konkurserna minskat i fyra av sex höglandskommuner
Januari-oktober med motsvarande månader 2011 inom parentes:
Finnveden 41 (26) – ökning 63 %
Gislaved 20 (3)
Gnosjö 0 (4)
Vaggeryd 4 (4)
Värnamo 17 (15)
Höglandet 23 (36) – minskning 40 %
Aneby 1 (0)
Eksjö 8 (5)
Nässjö 3 (11)
Sävsjö 2 (4)
Tranås 5 (7)
Vetlanda 4 (9)
Vätterbygden 71 (58) – ökning 22 %
Habo 2 (0)
Jönköping 66 (56)
Mullsjö 3 (2)
Länet 135 (120) – ökning 9 %
Några kommuner i Kronobergs län
Alvesta 6 (5)
Ljungby 12 (6)
Växjö 44 (29)
Företagskonkurserna i landet som helhet fortsätter alltjämt att öka, dock i en något lugnare takt. I oktober var uppgången 9 procent, och bland andra Stockholms och Skåne län har under månaden drabbats av många konkurser. Den svaga konjunkturen har en tydlig påverkan på de allra flesta branscher, och inte minst byggindustrin, transportsektorn och partihandeln är hårt drabbade. Men trots att konkurserna har ökat stadigt under året visar UC:s statistik att de allra flesta aktiebolag har ekonomiska reserver att ta till vid behov.
Antalet företagskonkurser uppgick under oktober till 589. Det innebär en ökning med 9 procent jämfört med samma månad 2011. Hittills i år är uppgången 11 procent. Konkursökningarna är med några undantag riksomfattande och i stort sett är samtliga större branscher drabbade. Som mest ökar konkurserna i transportsektorn, partihandeln och bland byggföretag.
– Situationen är självklart allvarlig, och de konjunkturprognoser vi ser just nu är överlag rätt dystra. De företag som har lönsamhetsproblem – framför allt mindre och medelstora företag – möter dessutom tuffa villkor hos kreditgivarna för att kunna ordna sin finansiering. Samtidigt visar informationen i UC:s databas att de flesta svenska aktiebolag har muskler nog att klara även en utdragen lågkonjunktur, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.