Vandalorum i Värnamo presenterar den 1 december utställningen Nordic Design Today med mode, möbler, smycken och belysning av nio pristagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris.
Detta pris, som varje höst sedan 1994 delas ut på Röhsska museet i Göteborg med medel ur Ragnar och Torsten Söderbergs stiftelser, är världens största designpris i sitt slag. Det har en prissumma om en miljon svenska kronor som årligen tillfaller en designer eller konsthantverkare från de nordiska länderna.
De senaste fem årens pristagare har alla bidrag i utställningen:
• Smyckesingenjören Sigurd Bronger
• Modeskaparen Henrik Vibskov
• Designgruppen Front
• Möbelformgivaren Harri Koskinen
• Modeskaparen Steinunn Sigurðardóttir
I utställningen på Vandalorum visas även objekt av Sigurður Gústafsson, Ole Jensen, Peter Opsvik och Mats Theselius som alla tidigare tilldelats Torsten och Wanja Söderbergs pris.
Sigurd Bronger (pristagare år 2012) från Norge, är en smyckeformgivare som verkar i den fin-känsliga sfären och endast producerar 3-4 smycken per år. Smyckena präglas av industriromantik och är utförda med stor hantverksmässig precision, där konstruktionsdetaljerna blir en del av estetiken.
Dansken Henrik Vibskov (pristagare år 2011) är en betydelsefull avantgardist inom modeindustrin. Med inslag som musik, installationer och performance skapar han kreationer och allkonstverk med stor konstnärlig säkerhet.
Den svenska industridesigngruppen Front (pristagare år 2010) verkar i ett genuint samarbete där inga objekt eller idéer går att särskilja från kollektivet. Front kombinerar historisk kompetens med en hög kunskap om dagens viktigaste designverktyg, det digitala. Med fascination för magi skapar Front till synes omöjlig design som trotsar naturlagarna.
Finländaren Harri Koskinen (pristagare år 2009) är en av de formgivare som nu lyser starkast i arbetet med att föra den nordiska designtraditionen vidare. Hans stora och breda produktion har ett unikt, stramt och konsekvent genomfört formspråk med tydlig nordisk förankring i kraven på god funktion, formens enkelhet och materialval.
Efter att ha verkat i flera kända modehus leder isländskan Steinunn Sigurðardóttir (pristagare år 2008) sedan år 2000 en egen verksamhet från Reykjavik med stor internationell framgång. Med den isländska naturen som inspiration skapar Sigurðardóttir kollektioner som vittnar om högtstående skräddarkunskap och materialkännedom.
Utställningen, som kommer att visas i Vandalorums stora utställningslada, är sammanställd av Ted Hesselbom, museichef Röhsska museet; Christoffer Tarras Blom, intendent Röhsska museet; Sven Lundh, Vandalorum och Bodil Busk Larsen, chef för Designmuseum Danmark 1995–2011. Efter att utställningen visats på Vandalorum fortsätter den närmast till Museum of Design and Applied Art, Reykjavik och Felleshus, vid de nordiska ambassadörerna i Berlin.
Henrik Vibskov som medverkar på Vandalorum. Foto: Mikael Lammgård Röhsska Museet