Faktaruta
Fortunagården tar emot kvinnor med alkohol-, narkotika- eller läkemedelsmissbruk, ofta i kombination med psykisk och/eller fysisk ohälsa. De har ofta ett långvarigt missbruk och det är inte ovanligt att de klienter som är lite äldre även har fysiska besvär i kombination med demensliknande besvär och därför behöver särskild omvårdnad. Fortunagården tar också emot gravida kvinnor. De tar däremot inte emot särskilt vårdkrävande eller utagerande kvinnor. Institutionen har två avdelningar. Kastanjelid är en låsbar avdelning med nio platser. På Kastanjelid finns också intagsavdelningen med tre boenderum där man tar emot klienterna när de anländer till Fortunagården för avgiftning/abstinensbehandling. Enelid är en öppen avdelning med åtta platser. I mån av plats kan avdelningen ta emot klienter som är frivilligt placerade med stöd av socialtjänstlagen.Fortunagården i Värnamo saknar fortfarande rutiner för att förhindra de intagna från att få tillgång till droger, skriver Socialstyrelsen efter en granskning på plats den 13 november i år.
Inspektionen orsakades av anmälningar om att det förekommit alkohol och narkotika i verksamheten.
Socialstyrelsen skriver att myndigheten fått indikationer på att allvarliga incidenter med narkotika inträffat på hemmet.
Vid samtal med såväl institutionschef, avdelningsföreståndare, personal som placerade framkom att möjligheten att kunna genomfora aktiviteter och behandlingsinsatser begränsas av att personalbemanningen bedöms vara för låg samt att det finns många vikarier på avdelningarna. Detta leder till att det finns lite innehåll i vården i form av aktiviteter eller insatser för de intagna kvinnorna. Exempelvis kan verksamheten inte alltid erbjuda klienterna motivationsarbete i form av Ml-grupper. Även andra gruppaktiviteter och promenader blir inställda på grund av att det saknas personal.
Särskilt märkbart är bristen på personal vid avdelning Kastanjelid som består av en låsbar avdelning och en intagningsavdelning. Då det kommer kvinnor till intagningsavdelningen omfördelas personal från den låsbara avdelningen till intagningsavdelningen. Detta kan medföra att planerade aktiviteter ställs in.
Socialstyrelsen påpekar vikten av att Fortunagården fortsätter att utveckla arbetet med att förebygga och förhindra att alkohol och droger kommer in i verksamheten. I Socialstyrelsens beslut daterat den 28 maj 2012 uppmärksammades Fortunagården på behovet av att upprätta skriftliga rutiner dels för att förebygga att de intagna har tillgång till eller använder beroendeframkallande medel, dels för hur personalen ska agera om de intagna använder beroendeframkallande medel. Socialstyrelsen noterar att verksamheten fortfarande saknar dessa rutiner.
Fortunagården behöver även utveckla dokumentationen så att omständigheterna samt grunderna vid beslut om kontroll av försändelse framgår. Vidare att det av dokumentationen framgår om klienten har erbjudits möjlighet att närvara vid kontrollen.