Regionstyrelsens ordförande Bengt Dahlqvist (M) berättar om Nationellt forum som är regeringens mötesplats för en dialog med ledande politiker på regional nivå. Det ger också en möjlighet för politikerna att lyfta frågor och ge synpunkter på långsiktiga och strategiska tillväxtfrågor.
Götalandsbanan – vad händer efter infrastrukturpropositionen?
Tillsammans med Jönköpings kommun och andra berörda kommuner och regioner genomförde vi tidigare i år en rad aktiviteter för att få med byggnationerna av den så kallade Götalandsbanan i regeringens infrastrukturplanering. Götalandsbanan omfattar sträckan Göteborg– Stockholm via Landvetter, Borås, Jönköping, Linköping och Norrköping och regeringen satsar nu 35 miljarder kronor på att bygga Ostlänken mellan Stockholm och Linköping och dubbelspår på delar av sträckan Göteborg–Borås.
Efter infrastrukturpropositionen är det nu dags för åtgärdsplanering, och Trafikverket ska lista de objekt som ska ingå i den nationella planen. När nationellt forum träffades den 23 november var mitt budskap till infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd: Se till att fortsätta planeringen av den sammanbindande länken Borås-Jönköping-Linköping på Götalandsbanan och lyft in den i den nationella planen!
Infrastrukturministern ville dock inte ge något besked i dagsläget, men vi håller frågan aktuell och fortsätter vårt regionöverskridande arbete för förverkligandet av Götalandsbanan.
I sammanhanget kan nämnas att den 5 december presenterades en analys av Götalandsbanans betydelse för regional utveckling. Analysen har genomförts inom det så kallade TTP-projektet (tillgänglighet–tillväxt–planering), som bedrivs vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping i samarbete med och med stöd från Regionförbundet Östsam, Regionförbundet Jönköpings län, Sjuhärads Kommunalförbund samt i planeringsfrågorna även Tillväxtverket och Trafikverket.
Statssekreterarna Bettina Kashefi från Arbetsmarknadsdepartementet och Maria Ahrnholm från Utbildningsdepartementet redovisade regeringens tankar om arbetsmarknadsläget respektive satsningar på utbildning och åtgärder som leder till jobb för unga.
Antalet varsel om uppsägning ökar i oroande takt i Jönköpings län och generellt ser det dystert ut. Jag informerade bland annat om att Husqvarna varslat 300 personer, och att jag hade önskat mer initiativ och aktivitet från Arbetsförmedlingen i det fallet.
Sysselsättingen går ner och arbetslösheten ökar. Andelen arbetsgivare som upplever brist på kompetent arbetskraft minskar, vilket leder till att endast personer med lämplig utbildning kommer att efterfrågas. Vi behöver höja utbildningsnivån och få till stånd utbildningar på alla nivåer i vår region. Britsen på arbetskraft med rätt kompetenser riskerar bland annat att urholka de konkurrensfördelar som finns här, något vi också trycker på i förslaget till regional utvecklingsstrategi, RUS.
Jag betonade starkt behovet av fler utbildningsmöjligheter och utbildningsformer på alla nivåer. Likaså måste murarna mellan de olika systemen rivas, och det måste bli lättare för människor att röra sig mellan jobb och studier. Inte minst är yrkeshögskoleutbildningar och -platser mycket viktiga för länets kompetensförsörjning, både med tanke på vår näringslivsstruktur och på den låga utbildningsnivån. Statssekreteraren berättade att regeringen nu ökar antalet utbildningsplatser inom Yrkeshögskolan med 50 000 under en fyraårsperiod.