Faktaruta
EU:s direktiv om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse ställer krav på reningen av kväve. Direktivet är från 1991, men började inte gälla i Sverige förrän 1998. I oktober 2009 meddelade Europeiska unionens domstol att Sverige inte uppfyllt sina skyldigheter: 37 reningsverk klarade inte kravet på kväverening. Kommissionen krävde därefter svar av Sverige i fråga om åtgärder samt planering för att klara kraven. ”Det har varit många och långa brevväxlingar”, konstaterar miljöminister Lena Ek. Nu har drygt tre år gått och sex verk uppfyller fortfarande inte direktivet, varför kommissionen väntas stämma Sverige, troligen redan i slutet av januari. Lägsta möjliga engångsbelopp (enligt standard) är drygt 21 miljoner kronor. Ett löpande vite för en ”medelsvår överträdelse” kan uppgå till cirka 260.000 kronor per dag från och med dagen för dom till dess överträdelsen upphör. Krav på kväverening gäller inte alla avloppsreningsverk. De som ligger norr om Norrtälje bedöms släppa ut sitt avloppsvatten i ett vattenområde som är mindre känsligt för kväveutsläpp och har därför inga krav på kväverening. Enligt kraven i gällande EU-direktiv får halterna kväve i vattnet inte överstiga 10 eller 15 milligram per liter, beroende på verkets storlek. Om 70 procent av det kväve som leds in i reningsverket reduceras innan det når havet anses kraven också uppfyllda.Värnamo kommun riskerar vite på 260.000 kronor per dag för sitt bristfälliga reningsverk men nu har man kommit på en lösning som i dag presenteras för landshövdingen.
Vi berättade i går om att kommunen riskerar ett vite om man inte bygger om sin reningsanläggning fortare än vad det var tänkt.
– Vårt förslag är att bygga om det befintliga reningsverket för i stoleksordningen 1–1,5 miljon innan vårt nya reningsverk står klart i januari 2015, berättar Ronnie Björkström som är produktionschef på Värnamo kommun.
Denna ombyggnad kan göras ganska omgången – inom ett par månader. Genom denna förändrina räknar man med att slippa eventuellt vite från EU.
– Då kommer vi att klara gränsvärdena, säger Ronnie Björkström.
Troligen kan kommunen sedan sälja det man investerar och man får då säkert tillbaka en del av det man nu ska satsa.
Bakgrund
Värnamo är ett av sex svenska reningsverk som inte klarar EU:s krav på kväverening. Värnamo kommun håller därför på med att bygga ett helt nytt reningsverk för att uppnå EU-direktivets krav kostnaden för detta är kostnadsberäknat till 322 miljoner kronor. Det nya reningsverket kommer att vara klart januari 2015.
Nuvarande, dvs det gamla Värnamos reningsverk, klarar inte idag de begränsningsvärdena EU har satt upp för kväve. Halterna av kväve i vattnet som släpps ut från reningsverket i Värnamo ligger på 26,4 milligram per liter – enligt kraven i EU-direktivet får det inte överstiga 15 milligram per liter.
EU nöjer sig inte med att Värnamo bygger ett nytt reningsverk. Man vill att gränsvärdena ska nås omgående och hotar Sverige med ett vite om man inte når dessa omedelbart.